Σε ρυθμούς καλοκαιριού προσπαθεί να μπει η Σκιάθος, που βλέπει την τουριστική κίνηση να έχει ξεκινήσει διστακτικά, το μικρό ποσοστό των καταλυμάτων που άνοιξε (30-40%) είναι άγνωστο τι πληρότητες θα έχει, ενώ οι επιχειρήσεις μείωσαν το προσωπικό, δίνοντας έμφαση στην πρόσληψη όσων μένουν στη Σκιάθο και προσπαθούν με λιγοστά έσοδα που αναμένουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και ενώ δέχονται ακόμη και απειλές για εξώσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω καθυστέρησης καταβολής ενοικίων.
Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο Χρήστος Δημητριάδης πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Σκιάθου, που τόνισε ότι από τον περίπου 50.000 κόσμο που τα καλοκαίρια φιλοξενεί το νησί, αυτή την περίοδο οι επισκέπτες δεν φτάνουν καν τους 1.000. Ακόμη είπε ότι για να σωθεί κάτι τη φετινή χρονιά, οι επαγγελματίες αναμένουν στήριξη από την Ελληνική αγορά, κυρίως, γιατί η κίνηση από το εξωτερικό θα είναι χαμηλή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ξεκίνησε δειλά – δειλά η κίνηση στη Σκιάθο με την άφιξη των πτήσεων, άρχισε να φαίνεται ζωή στο νησί, τόσο από τουρίστες, όσο και από Έλληνες που πηγαίνουν με τα καράβια και τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα ασφαλείας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος από τον κορωνοϊό. Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε κίνηση, έγιναν στη Σκιάθο δύο συνέδρια και η κίνηση θύμιζε εικόνα από το παρελθόν.
Μειωμένοι τζίροι
Για τα καταστήματα, εμπορικά και υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου, ανέφερε ότι το μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων έχει ανοίξει, ενώ τόνισε ότι από τις 20 Ιουλίου μέχρι και τέλος Αυγούστου, οι καταστηματάρχες στη χώρα αναμένεται να δουλέψουν καλά, χωρίς οι τζίροι να έχουν σχέση με πέρυσι, αλλά για τα καταστήματα εκτός Χώρας, που συνήθως δουλεύουν με τουρίστες από το εξωτερικό, ίσως η κατάσταση να μην είναι τόσο καλή.
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι, από χθες ξεκίνησαν νέες πτήσεις από την Αγγλία και στις αρχές Αυγούστου αναμένεται η TUI, ενώ τα καταλύματα που θα ανοίξουν φέτος θα είναι 30-40%, σε σχέση με το 100% που είχαν ανοίξει πέρυσι.
«Η Σκιάθος είναι έτοιμη, ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει το νησί, έχει πάρα πολλές παραλίες, είναι καθαρό, υγειονομικά στηρίζεται καλά και μπορούν να έρθουν και να κάνουν με ασφάλεια της διακοπές τους», είπε ο πρόεδρος των επαγγελματιών και εμπόρων του νησιού.
Περιγράφοντας την εικόνα στην εμπορική αγορά της Σκιάθου, ο πρόεδρος είπε ότι, ενώ συνήθως οι εκπτώσεις στα καταστήματα γινόταν τον Αύγουστο, ο ίδιος διαπίστωσε ότι μερικοί καταστηματάρχες τις ξεκίνησαν από τώρα. Ο κ. Δημητριάδης παρατηρεί ότι οι τουρίστες που πάνε για διακοπές στο νησί, θα αγοράσουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
Βρήκαν εργασία όσοι μένουν στο νησί
Όσον αφορά στους εργαζόμενους, ανέφερε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Σκιάθου, έχει βρει δουλειά στα καταστήματα και στις ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ οι επαγγελματίες περιμένουν βοήθεια από το κράτος για το ασφαλιστικό, για να μπορέσουν να διατηρούν τις θέσεις εργασίας.
Αναφορικά με την απασχόληση στις επιχειρήσεις του νησιού, στη χώρα, οι καταστηματάρχες έχουν διατηρήσει το 50-60% του προσωπικού, μειώνοντας θέσεις από όσους θα πήγαιναν στο νησί από άλλες περιοχές της χώρας. επισήμανε ο πρόεδρος των επαγγελματιών.
Απειλές έξωσης για μη καταβολή ενοικίων
Οι επαγγελματίες της Σκιάθου ζήτησαν διευκολύνσεις σε συνάντηση που είχαν με τον Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλο και συγκεκριμένα παράταση των ημερομηνιών καταβολής ενοικίων και επειδή μένουν εκτός έκπτωση στα ενοίκια, συγκέντρωσαν κάποιους ΚΑΔ για να υποβάλουν ξανά την πρότασή τους και να εξεταστεί αν μπορεί να γίνει έκπτωση στο ενοίκιο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ο Χρ. Δημητριάδης εξήγησε ότι με τα μέτρα περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού, οι μειωμένες φέτος εισπράξεις, λόγω του ότι δεν αναμένεται κίνηση, θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.
Όπως είπε η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι, γιατί το θέμα των ενοικίων είναι πολύ σοβαρό έξοδο για τις επιχειρήσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν απειλές ιδιοκτητών ακινήτων για εξώσεις, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής ενοικίου ακόμη και ενός μήνα!
Ο πρόεδρος των επαγγελματιών είπε ότι ζήτησε από βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλίες, τουλάχιστον για να μη γίνονται εξώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι λύση πρέπει να βρεθεί και για τους ιδιοκτήτες που με νόμο εισπράττουν μικρότερα ενοίκια.
Ο Χ. Δημητριάδης τόνισε ότι αρκετοί είναι οι επαγγελματίες στο νησί, που ενώ γνωρίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους θα έχουν οικονομική ζημιά, προτίμησαν να ανοίξουν φέτος, για τους σταθερούς τους πελάτες, καθώς είναι επιχειρήσεις αρκετών δεκαετιών και για τον κόσμο που απασχολούν εδώ και χρόνια.

magnesianews.gr