Με το «σταγονόμετρο» παρέχουν τα φάρμακα στους ασθενείς οι φαρμακοποιοί του Βόλου λόγω των σοβαρών ελλείψεων, για τις οποίες όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της πόλης, Κώστας Ματσιόλης ευθύνονται οι μειωμένες εισαγωγές και οι αυξημένες εξαγωγές.
Στον κατάλογο των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη περιλαμβάνονται ενέσιμα για την οστεοπόρωση, ινσουλίνες, φάρμακα για τον διαβήτη, αντιπηκτικά, μυοχαλαρωτικά, φάρμακα για τη χοληστερίνη, την επιληψία, την ακράτεια, τη ΧΑΠ, τη στυτική δυσλειτουργία, βρογχοδιασταλικά, ψυχιατρικά, ηρεμιστικά, το εμβόλιο ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς, καθώς και το εμβόλιο διφθερίτιδας – τετάνου – κοκίτη – πολιομυελίτιδας – αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β.
«Η τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Κι αυτό διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς για το διάστημα που ισχύει η απαγόρευση, οι εξαγωγείς κρατάνε τα φάρμακα στις αποθήκες τους και, μόλις λήξει, τα εξάγουν μαζικά.
Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για πάνω από έναν χρόνο, γεγονός που δεν θα επιτρέπει στους εξαγωγείς να αποθηκεύουν τα φάρμακα, αφού αυτά θα κινδυνεύουν να λήξουν και δεν θα μπορούν να τα εξαγάγουν» τονίζει.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι φαρμακοποιοί επιστρέφουν στον ασθενή τη συνταγή και του προτείνουν να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ώστε να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί, για να μη χρειαστεί να την καθυστερήσει ή να τη διακόψει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πλειονότητά τους οι φαρμακευτικές εταιρείες στέλνουν φάρμακα απευθείας στο φαρμακοποιό που τα παραγγέλνει, διότι θέλουν να αποφύγει τον μεσολαβητή χονδρέμπορο-φαρμακέμπορο, ενώ μόνο μία με δύο εταιρείες έχουν πλαφόν. Η απευθείας εξυπηρέτηση των φαρμακείων από τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι ένα νέος τρόπος εφοδιασμού των φαρμακείων που προέκυψε τα τελευταία κυρίως χρόνια και δημιουργεί νέα δεδομένα στην ομαλή τροφοδοσία των φαρμακείων , {από φαρμακευτική εταιρεία –φαρμακαποθήκη –φαρμακείο σε φαρμακευτική εταιρεία –φαρμακείο }. Από τη στιγμή που θα σταλεί η παραγγελία, απαιτούνται τρεις μέρες για να εκτελεστεί, οπότε στο διάστημα αυτό, το φάρμακο παραμένει σε έλλειψη. Αντίθετα, η φαρμακαποθήκη, εάν το έχει, μπορεί να το προμηθεύσει άμεσα, η ροη της διάθεσης είναι λογική και το κυριότερο η φαρμακαποθήκη δεν χάνει τζίρους και ο φαρμακοποιός επίσης δεν αναγκάζεται να μειώσει την οικονομική του ρευστότητα λόγο της άμεσης αντικαταβολής της αξίας των φαρμάκων στης φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες τα χορηγούν με τους όρους που οι ίδιες ορίζουν.

e-thessalia.gr