Εντατικοί έλεγχοι από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και τις κατά τόπους λιμενικές αρχές για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, που χαρακτηρίζονται πολυσύχναστες.
Τον τρέχοντα Ιούλιο δύο στους έξι υπόχρεους δήμους στη Μαγνησία δεν έχουν εγκαταστήσει ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες τους, αν και κάθε χρόνο ο νομός έχει σχεδόν περισσότερους νεκρούς από πνιγμό παρά από τροχαία δυστυχήματα. Αντίθετα σε θέση μάχης βρίσκονται οι ναυαγοσώστες στους δήμους Βόλου, Ζαγοράς - Μουρεσίου, Ρήγα Φεραίου και Σκιάθου.
Οι ναυαγοσώστες έχουν εγκατασταθεί στους παρατηρητήριά τους σε Ν. Αγχίαλο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Μαμιδάκη, Αλυκές, Άναυρο, Πλάκες, Μυλοπόταμο, Παπά Νερό, Άγιο Ιωάννη, Άγιους Σαράντα, Καμάρι, σε όλες και στις οκτώ πολυσύχναστες παραλίες της Σκιάθου, όπως ενημέρωσε ο λιμενάρχης Σκιάθου Νικόλαος Κατσάμπας. Ωστόσο, χωρίς ναυαγοσώστη βρίσκονται οι παραλίες σε Καλά Νερά, Μπούφα, Καλλιφτέρη, Αμποβό, Ξινόβρυση και σε δύο παραλίες της Σκοπέλου αν και κάθε χρόνο οι ναυαγοσώστες σώζουν ζωές.
Η διοικήτρια της Λιμενικής Αστυνομίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου Αθηνά Κυρίτση λέει ότι έλεγχοι είναι εβδομαδιαίοι και τα Σαββατοκύριακα και όταν δεν εφαρμόζεται ο νόμος βεβαιώνονται παραβάσεις.
Πέρυσι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου βεβαίωσε πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ στους μη συνεπείς δήμους.
Επί του παρόντος η ίδια λέει ότι δεν προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα, όμως επισημαίνει ότι το σύνολο των δήμων πρέπει να συμμορφωθεί. Επισημαίνεται ότι η ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών παρατάθηκε και ολοκληρώνεται φέτος μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου από τέλη Αυγούστου που ίσχυε.
Οι πνιγμοί
Κάθε χρόνο στη Μαγνησία καταγράφονται αρκετά περιστατικά πνιγμών. Το 2018 «έφυγαν» έξι άτομα κατά κύριο λόγο ηλικιωμένα, ενώ παραλίγο να πνιγούν άλλα δύο.
Αντίστοιχα, το 2017 καταγράφηκαν τέσσερις πνιγμοί και τρεις παραλίγο. Η κ. Κυρίτση λέει ότι στη θάλασσα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ιδιαίτερα οι οικογένειες θα πρέπει να προσέχουν τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους που συνοδεύουν. Το μπάνιο θα πρέπει να αποφεύγεται μετά από φαγητό ή κατανάλωση αλκοόλ.

Κατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)