Αυξημένη ζήτηση παρατηρείται σε παυσίπονα και αντιπυρετικά φάρμακα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εποχικές ιώσεις που βρίσκονται σε έξαρση, ενώ αρκετοί ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολία προκειμένου να προμηθευτούν ακόμη κι ένα κουτί παυσίπονα.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις από την αρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η οικονομική στενότητα έχει φτάσει πλέον στο κατακόρυφο.
Οπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιώλης «αρκετοί αντιμετωπίζουν οικονομική δυσκολία και αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμη και ένα κουτί παυσίπονα», ενώ σημειώνει ότι η έλλειψη ρευστότητας είναι πλέον εμφανής στην καθημερινότητα του κόσμου και όλων των επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών. Σκιαγραφώντας ταυτόχρονα την εικόνα της χειμερινής περιόδου ο ίδιος επισημαίνει ότι παρατηρείται επίσης μεγάλη ζήτηση σε φάρμακα για την αποσυμφόρηση της μύτης, σε φάρμακα για την αντιμετώπιση της διάρροιας και γενικά σε όλες οι κατηγορίες των φαρμάκων που αφορούν στις εποχικές ιώσεις.
Αναφερόμενος στα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι, ο κ. Ματσιώλης υπογραμμίζει ότι «πολλοί ασθενείς δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν όχι μόνο τη συμμετοχή τους, αλλά και τις εισφορές. Εφόσον το ταμείο δεν καλύπτει όλο το ποσό του φαρμάκου, άρα αντιλαμβανόμαστε ότι πέραν της συμμετοχής που θα πλήρωνε ο ασθενής, καταβάλλει και μέρος του ποσού που δεν καλύπτει το ταμείο, το οποίο κάλυπτε παλιά», τονίζει.
Παράλληλα ο πρόεδρος των φαρμακοποιών επισημαίνει ότι «υπάρχουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα αυξήσεις στις τιμές των μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Αρα η Πολιτεία από τη μια τις επιτρέπει να ανεβαίνουν αλματωδώς και από την άλλη μειώνει τις τιμές των φαρμάκων και διευρύνει την εισφορά στον ασθενή».

taxydromos.gr