Η Μαγνησία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», καταγράφει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 330 θέσεις εργασίας, έναντι των απολύσεων, αλλά παραμένει μια περιοχή με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα, με χαμηλές αμοιβές και κατά συνέπεια υψηλά ποσοστά εργαζομένων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας παρότι δουλεύουν πολύ, με λίγα όμως μέσα και με δεδομένες εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η μερική απασχόληση είναι καθεστώς και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο δημιουργώντας τους εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης…
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Αυγούστου, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 3.357 για τη χερσαία Μαγνησία και 603 για τις Βόρειες Σποράδες, ενώ οι αποχωρήσεις σε 3.027 για τη Μαγνησία και 810 για τα νησιά. Από τις 3.837 συνολικά αποχωρήσεις, οι 1.863 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 1.974 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Σε επίπεδο Θεσσαλίας, τον Αύγουστο καταγράφηκαν στο σύστημα «Εργάνη» 11.751 προσλήψεις, 4.994 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 1.562 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και 4.215 συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Οι συμβάσεις εργασίας στη Μαγνησία που θεωρούνται ως επισφαλείς και δεν ανανεώνονται από τους εργοδότες είναι εκείνες που αφορούν στους εποχικούς υπαλλήλους στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού και ακολουθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι και γραμματείς σε γραφεία.
Καθεστώς είναι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στις νέες προσλήψεις, όπως και οι απολύσεις.
Το 55,42% των νέων συμβάσεων που υπεγράφησαν τον Αύγουστο, που είναι και η τελευταία καταγραφή στο «Εργάνη», αφορούσε εκ περιτροπής και μερική απασχόληση. Στο 7μηνο τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 56,22% νέες συμβάσεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και 47,78% με πλήρη απασχόληση. Όσο για την ηλικιακή κατανομή των προσλήψεων – απολύσεων, οι προσλήψεις επικράτησαν 24- 35 ετών. Μεγάλη είναι δε, η επικράτηση των απολύσεων, στις ηλικίες 30-44 ετών και στους εργαζόμενους 45-64 ετών.
Οι προσλήψεις επικράτησαν στις δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, στα καταλύματα, στη βιομηχανία τροφίμων και στο λιανικό εμπόριο. Αντίστοιχα, οι απολύσεις επικράτησαν στην εκπαίδευση, στις αθλητικές δραστηριότητες και στη διασκέδαση, καθώς και στις υπηρεσίες υγείας.
Από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τέλος Αυγούστου δηλώθηκαν στην ηπειρωτική Μαγνησία 24.794 προσλήψεις. Την ίδια περίοδο όμως 23.691 άτομα, είτε οι συμβάσεις με τις οποίες απασχολούνταν καταγγέλθηκαν, είτε βγήκαν εκτός αγοράς εργασίας με οικειοθελή αποχώρηση. Ειδικότερα έχουν δηλωθεί στο σύστημα 9.804 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 4.194 συμβάσεις αορίστου χρόνου καταγγέλθηκαν, ενώ 9.693 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν δεν ανανεώθηκαν.
Αντίστοιχα στις Σποράδες έγιναν το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 8.095 προσλήψεις, 1.400 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 656 άτομα έχασαν τη δουλειά τους καθώς καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που απασχολούνταν, ενώ 559 άτομα που εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας, αφού οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν.

e-thessalia.gr