Δραματική περίοδος για τους ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και πούλμαν στη Μαγνησία που διοργανώνουν εκδρομές. Η πανδημία του κορονοϊού δεν επιτρέπει στον κλάδο να ορθοποδήσει. Οι επαγγελματίες βλέπουν τους τζίρους να είναι σε πτώση της τάξεως του 70% και δεν μπορούν να ανακάμψουν, καθώς λόγω της πανδημίας δεν προκύπτει ενδιαφέρον για τα τουριστικά πακέτα.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Γραφείων και Πούλμαν Μαγνησία «Η Μαγνησία», Χρήστος Κορωναίος, λέει ότι «στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου η εικόνα που υπάρχει συνεχίζει να είναι αποκαρδιωτική και δεν γνωρίζουμε το πώς θα κινηθεί ο Αύγουστος».
«Το όριο πληρότητας στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωση του κορονοϊού είναι το 65%. Όμως ούτως ή άλλως δεν υπάρχει ενδιαφέρον», τονίζει.
Στις μονοήμερες εκδρομές τα πούλμαν γεμίζουν το πολύ με έως 24 άτομα. Στις αντίστοιχες μεγαλύτερης διάρκειας η συμμετοχή είναι ακόμη πιο περιορισμένη.
«Οι περισσότεροι επιλέγουν για να μετακινηθούν τα αυτοκίνητά τους και κλείνουν ατομικά ξενοδοχείο. Δεν πλησιάζουν εύκολα σημεία, όπου θεωρούν ότι υπάρχουν Βαλκάνιοι τουρίστες. Επικρατούν φόβος και προβληματισμός», περιγράφει ο ίδιος.
Πλέον οι ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων διοργανώνουν κατά κύριο λόγο κοντινές εκδρομές, όπως στην Παναγιά Ξενιά κάποια απογεύματα, στην Εύβοια, στα Καμένα Βούρλα ή ημερήσιες με καραβάκι στη Σκιάθο.
Τα μεγαλύτερα ταξίδια σε Πελοπόννησο, Ιόνια Νησιά, Κυκλάδες, Κρήτη δύσκολα συγκεντρώνουν την απαιτούμενη προσέλευση, ενώ η μικρή συμμετοχή έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος.
«Ο Ιούνιος χάθηκε από τη σεζόν, ενώ ο τρέχων μήνας δεν έχει δείξει καλά δείγματα. Από τον Μάρτιο η κατάσταση που επικρατεί είναι απελπιστική», περιγράφει ο ίδιος.
Ο κλάδος φέτος είχε πάρα πολλές προκλήσεις. Η πρώτη ισχυρή ήταν το μεταναστευτικό, που είχε επίσης πολύ μεγάλο αντίκτυπο.
Πλέον οι επαγγελματίες φοβούνται για λουκέτα στον κλάδο. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους από τον Σεπτέμβριο. Θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα», λέει ο ίδιος.
Επισημαίνεται ότι στον Βόλο δραστηριοποιούνται 40 τουριστικά γραφεία. Το Σωματείο προσπαθεί να παρέμβει με κάθε τρόπο για την περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου, ο οποίος φαίνεται ότι διέρχεται πολύ δύσκολες μέρες.

Κατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)