Ο στόχος και μάλιστα υπό πρωτόγνωρες και δύσκολες από κάθε άποψη συνθήκες, επετεύχθη.
Ο 40χρονος κρατούμενος της φυλακής Αλικαρνασσού με καταγωγή από την Αχαΐα, είδε τους κόπους του να ανταμείβονται και με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς ο ίδιος θα είναι πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Τρικάλων.
Μία υπερπροσπάθεια που ξεκίνησε  τα τελευταία χρόνια και μάλιστα πίσω από τα κάγκελα ενός σωφρονιστικού καταστήματος.  Ο 40χρονος έγκλειστος πέρασε στην πρώτη του επιλογή αναφορικά με τη σχολή που επιθυμούσε και στην τρίτη επιλογή αναφορικά με την πόλη φοίτησης.
Ο ίδιος όπως χιλιάδες υποψήφιοι περίμενε με αγωνία την ανακοίνωση των βάσεων. Γνώριζε ότι «τα έχει πάει καλά», το μόνο του άγχος ήταν σε ένα μάθημα, στα Αρχαία Ελληνικά, όμως η βαθμολογία που συγκέντρωσε τον δικαίωσε και του δίνει ελπίδες να ονειρεύεται ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του.
Πλέον είναι η σειρά της πολιτείας να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της και να δώσει μια ευκαιρία στον νεοεισαχθέντα φοιτητή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόμενος στόχος για τον 40χρονο είναι η μεταγραφή είτε στην Αθήνα στο αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα, είτε στη Θεσσαλονίκη.
Στις δύο αυτές  πόλεις που δίνουν το δικαίωμα της «αποφυλάκισης» ή καλύτερα της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα, τα εργαστήρια και τα αθλήματα της σχολής αυτής στην οποία η παρουσία ενός φοιτητή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωσή της και την απόκτηση του πτυχίου.
Πληροφορίες από τη φυλακή αναφέρουν ότι ο 40χρονος είναι διατεθειμένος να αναλάβει το οικονομικό κόστος που απαιτείται για να υπαχθεί σε αυτό το καθεστώς, της ηλεκτρονικής επιτήρησης.
Χαρούμενος και ο ίδιος και όλοι στη φυλακή
Δεν είναι υπερβολή ότι μαζί με τον επιτυχόντα υποψήφιο, αγωνία είχαν και συγκρατούμενοί του αλλά και προσωπικό της φυλακής και όλοι χάρηκαν με τη χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων από το Υπουργείο Παιδείας.
Ο ίδιος φέρεται να έλεγε χθες ότι οι κόποι του δεν πήγαν χαμένοι και πως όταν ξεκινούσε αυτή την προσπάθεια δεν ήταν σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα.
Η εισαγωγή του όμως στο Πανεπιστήμιο  δεν είναι και η μόνη του επιτυχία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκίνησε από το μηδέν. Γράφτηκε στο γενικό εσπερινό λύκειο Ηρακλείου για να κάνει τις τρεις τάξεις.
Και μπορεί να μην κάθισε στα θρανία, εντάχθηκε όμως στο πρόγραμμα για τους κατ’ ιδίαν διδαχθέντες και με το τέλος της κάθε σχολικής χρονιάς εξεταζόταν προφορικά και γραπτά μέχρι την ολοκλήρωση του λυκείου και τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Στην τελευταία τάξη του λυκείου, σύμφωνα με πληροφορίες, το σωφρονιστικό κατάστημα στάθηκε στο πλευρό του και θέλησε να τον βοηθήσει να εκπληρώσει το όνειρό του.
Η διεύθυνση της φυλακής είχε ζητήσει τη βοήθεια καθηγητών, οι οποίο εθελοντικά θα τον βοηθούσαν, όμως ο κοροναϊός άλλαξε τους όποιους σχεδιασμούς είχαν γίνει και τα ενισχυτικά μαθήματα από εθελοντές καθηγητές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν προχώρησε.
Ακόμη και οι καθηγητές φυσικής αγωγής από το πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού του δήμου Ηρακλείου υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη βοήθεια που του προσέφεραν.
Ο ίδιος όμως δεν το έβαλε κάτω. Ζήτησε και έγινε δεκτό το αίτημα του να προμηθευτεί με δικά του έξοδα βιβλία – βοηθήματα για τα υπό εξέταση μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Με μόνο σύμμαχο αυτά και τη θέληση που είχε έβρισκε το χρόνο και τη διάθεση να «στρωθεί» στο διάβασμα.
Ο 40χρονος, λένε οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, είναι και υπεύθυνος της βιβλιοθήκης της φυλακής. «Πού τον χάναμε πού τον βρίσκαμε ήταν είτε στη βιβλιοθήκη, είτε στο κελί με ένα βιβλίο στο χέρι» μας είπε συγκρατούμενος και φίλος του.
Ο 40χρονος υποσχέθηκε δύο πράγματα μόλις έμαθε τα ευχάριστα. Ότι «χρωστάει ένα κέρασμα σε όσους τον στήριξαν», αλλά και ότι το νέο αυτό ξεκίνημα στη ζωή του θα τον βελτιώσει ως άνθρωπο και προσωπικότητα.
Τέλος ο 33χρονος Μαροκινός, επίσης έγκλειστος της φυλακής Αλικαρνασσού, που συμμετείχε κι εκείνος στις πανελλαδικές δεν κατάφερε δυστυχώς να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

patris.gr