Συνεχίζοντας την πολιτική της μη ανοχής απέναντι σε ακραίες φωνές, το Facebook ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τη διάδοση περιεχομένου που αρνείται το Ολοκαύτωμα.
Το πλέον δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι δεν κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να θέσει εμπόδια σε φαινόμενα ρητορικής του μίσους, ή στη διακίνηση ακραίων ιδεών με πολιτικές προεκτάσεις. Πλέον η πολιτική που εφαρμόζει το Facebook είναι σαφώς πιο αυστηρή και τα αποτελέσματα φαίνονται σε μια σειρά από ενέργειες που κάνει προκειμένου να περιορίσει ακραίες φωνές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πολλές αντισημιτικές φωνές που υψώνονται και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές λεωφόρους, έτσι ώστε να περάσουν το μήνυμά τους σε ευρύτερο κοινό. Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος είναι μία πραγματικότητα που φαίνεται να δυναμώνει τη φωνή της μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, κάτι που το Facebook αποφάσισε να μην επιτρέψει.
Στο πλαίσιο της πολιτικής του εναντίον της παραπληροφόρησης, το Facebook αποφάσισε να εφαρμόσει εργαλεία αναζήτησης τα οποία θα οδηγούν όσους ψάχνουν το θέμα του Ολοκαυτώματος σε αξιόπιστες πηγές με ορθή ιστορική πληροφόρηση και όχι σε όσους διακινούν παραπλανητικές και ψευδείς πληροφορίες αναφορικά με το Ολοκαύτωμα.
Για να δημιουργήσει αυτό το σύνολο των αξιόπιστων πηγών, το Facebook ήρθε σε συνεργασία με Εβραϊκές οργανώσεις και άλλους φορείς που μπορούν να πληροφορήσουν με αξιοπιστία για τα ιστορικά γεγονότα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, το 25% των ενηλίκων από την ηλικιακή ομάδα των 18 - 39 ετών απάντησε ότι θεωρεί πως το Ολοκαύτωμα είτε δεν συνέβη, είτε πρόκειται για προϊόν υπερβολής. Αυτό το γεγονός δείχνει την αρνητική επιρροή που μπορεί να έχει στο συλλογικό νου η παραπληροφόρηση μέσω κοινωνικών δικτύων. Κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και με το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τους αρνητές της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας του λόγου και της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης είναι δύσκολη, κάτι που φαίνεται να το γνωρίζει καλά το Facebook που έχει γίνει στόχος αρκετών επικρίσεων μέχρι σήμερα.

naftemporiki.gr