Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός, Άλμπερτ Φίνεϊ που είχε υποδυθεί με χαρακτηριστικό τρόπο τον χαρακτήρα του «Ηρακλή Πουαρό».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένειά του και μετέδωσε ο Guardian, o 83χρονος ηθοποιός πέθανε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο του νεφρού.
Ο Άλμπερτ Φίνεϊ –o εμβληματικότερος «Ηρακλής Πουαρό» του κινηματογράφου-, ήταν 5 φορές υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ, όμως ουδέποτε κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο.
Βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα, με BAFTA, με Έμμυ και με SAG, ενώ είχε αρνηθεί και τον τίτλο του Ιππότη.
Ο Φίνεϊ πρωταγωνίστησε σε δεκάδες θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, ανάμεσά τους το “Τομ Τζόουνς”, το “Έριν Μπρόκοβιτς” και το “Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές”, όπου ενσάρκωσε τον αυθεντικό Ηρακλή Πουαρό.
Ο Άλπερτ Φίνεϊ γεννήθηκε το 1936 και αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών του Λονδίνου. Προτού, όμως, αρχίσει την μακρά καριέρα του στον κινηματογράφο, είχε περάσει κι από το θέατρο και συγκεκριμένα από το Royal Shakespeare Company.
Ήταν μία από τις ηγετικές μορφές του βρετανικού κινηματογραφικού «νέου κύματος» της δεκαετίας του ’60. Ο ρόλος που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό υπήρξε αυτός του οργισμένου και ατίθασου προλετάριου Άρθουρ Σίτον στην ταινία του 1961, «Saturday Night and Sunday Morning».
Στα 60 χρόνια της καριέρας του στο σινεμά πρωταγωνίστησε, επίσης, σε ταινίες, όπως «Η εκδοχή του Μπράουνινγκ» (1994), «Το τελεσίγραφο του Μπορν» (2007) και άλλες.