Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ο πρωθυπουργός να σφραγίσει τη γραμμή διεμβολισμού του Κινήματος Αλλαγής και κατάληψης του λεγόμενου μεσαίου χώρου, πολιτική που θα συνεχίσει παρά τις αντιδράσεις του ΚΙΝΑΛ, αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι στη σημερινή συνεδρίαση να κάμψει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και να «κλείσει» το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 15 εκπροσώπους της Κεντροαριστεράς σε σύνολο 42 υποψηφίων.
Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φημολογείται ότι ήταν και θέμα συζήτησης στην άτυπη σύσκεψη, μεταξύ κομματικών και κυβερνητικών στελεχών στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου χθες το βράδυ, ο οποίος διατηρεί την ηγετική του θέση στους 53 + και είναι γνωστές οι ενστάσεις του για το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής και τα στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ, που έχει προσεγγίσει το Μαξίμου.
«Είστε υπερβολικοί» απάντησε χαμογελώντας ο κ. Τσακαλώτος όταν οι συνάδελφοι που έμαθαν για τη σύσκεψη και έμειναν στο υπουργείο για ρεπορτάζ τον ρώτησαν γιατί μάζεψε το μισό υπουργικό συμβούλιο στο γραφείο του. «Ποιος ασχολείται με τις εκλογές» απάντησε αμήχανα ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης στα ερωτήματα των δημοσιογράφων που τον ρώτησαν αν η σύσκεψη είχε αντικείμενο τις εκλογές. «Φτιάχνω γεμιστά» απάντησε η υφυπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, ατάκα που έδωσε τον τίτλο «μαγειρέματα».
«Γέφυρα» με ονοματεπώνυμα
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί από τα μέλη της «Γέφυρας» που στηρίζουν τη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και τα εθνικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκδήλωση δεν είχε επιτυχία σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή αλλά και τη δημοσιότητα, παρά την προσπάθεια των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων να τη «σηκώσουν» στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα.  Είναι λάθος ωστόσο να συγκρίνεται με την εκδήλωση που είχε γίνει στο Μέγαρο Μουσικής με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου υπήρχε κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού.
Λούκα Κατσέλη, Μαριλένα Κοππά, Σπύρος Δανέλλης, Σωτήρης Βαλντέν, Μαρία Ρεπούση, Αντ. Λιάκος, Π. Παναγιώτου, Θ. Θεοχαρόπουλος είναι κάποια από τα ονόματα των συμμετεχόντων στη χθεσινή εκδήλωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να εννοηθεί ότι θα συμμετέχουν είτε στο ευρωψηφοδέλτιο, είτε στα εθνικά ψηφοδέλτια στα οποία αναμένεται να συμπεριληφθούν ο Νίκος Μπίστης, ο Γ. Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θ. Μωραΐτης, ο Άγγ. Τόλκας αλλά και οι -κατά πληροφορίες που δεν διαψεύδονται από την Κουμουνδούρου- Τέρενς Κουίκ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά,  Βασίλης Κόκκαλης, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και Ευ. Αντώναρος από τον συντηρητικό χώρο.
«Στην πολιτική υπάρχει ρεαλισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους χρειαζόταν αυτούς για να έχει τους 151» απάντησε το πρωί ο Νίκος Μπίστης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ για την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ των στελεχών των ΑΝΕΛ, ο οποίος απαντώντας στον Γ. Παπανδρέου που είπε πως το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής γίνεται για ψηφοθηρικούς και προεκλογικούς λόγους, σημείωσε πως «για τους ίδιους λόγους μένουν στο ίδιο κόμμα και ο Γ. Παπανδρέου με τον Ευ. Βενιζέλο».
Ερωτηθείς γιατί δεν συμμετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση πρώην στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Μπίστης είπε ότι οι διοργανωτές της «Γέφυρας» δεν ήθελαν να δώσουν τροφή στα σενάρια περί άλωσης του Κινήματος Αλλαγής από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας πάντως, πέραν της ενιαίας αντίδρασης από το Κίνημα Αλλαγής, έχει να αντιμετωπίσει και αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν χωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα βγαλμένα από τη ναφθαλίνη του παλιού δικομματισμού» έγραψε σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Για «συριζοποίηση» του Κινήματος Αλλαγής και όχι «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο βουλευτής Γ. Κυρίτσης, εκφράζοντας σε ένα βαθμό και το κλίμα εντός των 53 + που είχαν ζητήσει δύο εβδομάδες πριν έκτακτη συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική των συνεργασιών, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν τους είχε κάνει το χατίρι, τότε.
Ο πρωθυπουργός φέρεται ωστόσο να πιστεύει πως η πίεση προς το Κίνημα Αλλαγής θα φέρει καρπούς, για αυτό και θα συνεχιστεί, αν και τα πράγματα δεν προχωρούν όπως τα σχεδίαζε. Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση στο Facebook του παλαιού στελέχους του Συνασπισμού, ιδρυτικού μέλους της ΔΗΜΑΡ, ένθερμου υποστηρικτή της σύγκλισης των δυνάμεων του χώρου της Κεντροαριστεράς και στελέχους του Κινήματος Αλλαγής σήμερα Θόδωρου Μαργαρίτη, για τους πρώην συντρόφους του ή συνομιλητές του, που εμφανίζονται να συζητούν με τον ΣΥΡΙΖΑ:
«Διαδρομή προς ΣΥΡΙΖΑ
1. Αρχίζεις να μην κάνεις κριτική στην κυβέρνηση...έως δηλαδή και καθόλου!
2. Βλέπεις στην Ν.Δ... μόνο τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη
3. Μοιάζεις -με το ψευτο-δίλημμα "πρόοδος ή συντήρηση"- στον Μένιο Κουτσόγιωργα για τη μάχη ανάμεσα "στο φως και το σκοτάδι"
4. Μετατρέπεις τη συμφωνία των Πρεσπών σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλη την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική
5. Φτιάχνεις συλλογικότητες για μία πιο "κομψή" ένταξη στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)