Η Τουρκία να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στις νέες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ που μιλά για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ζητεί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει.H Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις. H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες»δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Α. Γεννηματάς. 

Η τακτική των προκλήσεων από την Αγκυρα

 Μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ ο Χουλουσί Ακάρ ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη να βρεθεί μια φόρμουλα προκειμένου να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.  Ο Τούρκος υπ. Αμυνας δήλωσε πως «με την στρατιωτικοποίηση των νησιών του που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα παραβιάζονται ξεκάθαρα οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Στα πλαίσια του δημιουργικού και ειλικρινούς διαλόγου και στα πλαίσια των καλών σχέσεων μας περιμένω από τον Έλληνα ομόλογο μου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το ζήτημα αυτό όπως και τα άλλα ζητήματα».

O Χουλουσί Αλάρ υποστήριξε ότι παραβιάζεται το  διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες με στρατιωτικοποίηση των νησιών και ότι πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις που είναι αντίθετες προς τις συνθήκες, οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με τη φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία πάντα σέβεται τις διεθνείς συνθήκες "Είμαστε υπέρ των καλών σχέσεων γειτονίας. Αναμένουμε από όλους τους γείτονές μας να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο" είπε και πρόσθεσε ότι έγινε προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα στη Μεσόγειο και την Κύπρο με ειρηνικά μέσα και διάλογο.

thetoc.gr