Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι συζητήσεις της Κομισιόν με την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2019 και ειδικότερα το θέμα των συντάξεων και τον καθορισμό του δημοσιονομικού χώρου, ενώ η εκτίμηση που επικρατούσε χθες στις Βρυξέλλες είναι ότι πιθανότατα θα ολοκληρωθούν μέχρι την Πέμπτη, οπότε συνεδριάζει το EWG για να προετοιμάσει τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 19 Νοεμβρίου.
Ο σχεδιασμός για λήψη απόφασης για την Ελλάδα στις 19 Νοεμβρίου εξακολουθεί να υπάρχει, ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο και για τεχνικούς λόγους, γιατί επίσημα η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις για όλους τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης στις 21 Νοεμβρίου, δηλαδή δύο μέρες μετά τη συνεδρίαση των υπουργών.
Το κλίμα στις Βρυξέλλες
Αναφορικά με την ουσία, στις Βρυξέλλες θεωρούν πλέον δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει περικοπή των συντάξεων, αυτό το έχουν δεχθεί επί της αρχής η Κομισιόν, οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις από την προηγούμενη συνεδρίαση του ΕWG, στις 25 Οκτωβρίου.
Για τυπικούς λόγους είχαν επιφυλαχθεί η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Γερμανία. Και αυτό γιατί τόσο οι θεσμοί όσο και η Κομισιόν έχουν καταστήσει σαφές ότι χωρίς την περικοπή των συντάξεων επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Άλλωστε, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν στις 8 Νοεμβρίου, είχε δηλώσει ότι το σύνολο των αντίμετρων θα αυξήσει το ΑΕΠ το 2019 κατά 0,3%.
Αντίθετα, σε σχέση με τα υπόλοιπα αιτήματα, αυτό που επισημαίνουν στις Βρυξέλλες είναι ότι ο δημοσιονομικός χώρος δεν μπορεί να συμπεριλάβει όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης υπό την έννοια πως δεν θεωρείται αρκετός. Εκεί έχουν επικεντρωθεί και οι συζητήσεις μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης, δηλαδή στον προσδιορισμό των αντίμετρων που θα επιλεγούν με βάση και τη συνεισφορά του καθενός από αυτά στην ανάπτυξη.
Αναφορικά με το αν χρειάζεται επικύρωση των αποφάσεων από εθνικά κοινοβούλια, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές δεν είναι απαραίτητο γιατί η Ελλάδα δεν είναι σε μνημόνιο και συνεπώς δεν απαιτείται η έγκριση κάποιας δόσης.
Ωστόσο, είναι καλό -ανέφεραν- να μην υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις από τις αρμόδιες επιτροπές εθνικών κοινοβουλίων για τη μη περικοπή των συντάξεων, γιατί κάποια στιγμή θα ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη τους για την αποδέσμευση των κερδών από τους τόκους ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών.
Η 19η Νοεμβρίου
Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του Εurogroup της 19ης Νοεμβρίου θα αφιερωθεί στην προετοιμασία των αποφάσεων για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης που πρόκειται να λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 13-14 Δεκεμβρίου. Στην εν λόγω συνεδρίαση θα μπορούσε να ενταχθεί εμβόλιμα και το ελληνικό αίτημα, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και ξεπεραστούν και τα τεχνικά ζητήματα.

Νίκος Μπέλλος (Η Ναυτεμπορική)