Έχοντας εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης με 151 «ναι» η κυβέρνηση βάζει «πλώρη» για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τα βλέμματα να στρέφονται στο Ποτάμι και στη στάση που θα τηρήσει στην επικείμενη ψηφοφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη και ήδη στο κυβερνητικό στρατόπεδο σταθμίζουν τα δεδομένα μετρώντας ψήφους. Στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι Σπ. Δανέλλης, Κ. Παπακώστα, Θ. Παπαχριστόπουλος και Ελ. Κουντουρά, αναζητώντας τουλάχιστον δύο ακόμη ψήφους που είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας, την οποία έχουν θέσει ως στόχο οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Βούτσης.
Καταλυτικό ρόλο στην επικείμενη ψηφοφορία αναμένεται να διαδραματίσει το Ποτάμι, τα κομματικά όργανα του οποίου συνεδριάζουν το απόγευμα με αντικείμενο τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα.
Μιλώντας χθες στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι «θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης». Στο εσωκομματικό στρατόπεδο επικρατούν διαφορετικές τάσεις, καθώς Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός προτίθενται να καταψηφίσουν και άλλοι βουλευτές τάσσονται μεν υπέρ της Συμφωνίας, αλλά δηλώνουν ότι το πολιτικό πλαίσιο υπό το οποίο κατατίθεται θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στις τελικές αποφάσεις.
«Θα συζητήσουμε όλες τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας, θα είναι και η κοινοβουλευτική ομάδα και οι ευρωβουλευτές πιθανώς. Θα κάνουμε μια εκτεταμένη συζήτηση ώστε να κάνουμε πράξη αυτό που λέμε: από τη μία να στηρίξουμε τη Συμφωνία, αλλά και να αποδοκιμάσουμε τις κυβερνητικές πρακτικές» δήλωσε στον Ant1 ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς, εν όψει της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού.
Ερωτηθείς για τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο κόμμα είπε πως «θα τα βάλουμε όλα κάτω ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν γίνεται μία κοινή γραμμή». «Απόλυτη ταύτιση δεν θα έχουμε, θα δούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε» είπε.
Ο ίδιος ανέφερε πως θεωρεί απίθανο το να ληφθεί απόφαση να μην ψηφιστεί η Συμφωνία και ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι το κόμμα θα επιλέξει ανάμεσα στην αποχή ή στην υπερψήφισή της απάντησε: «Θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα που υπάρχουν».
Το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών απέκλεισε ο Σπύρος Λυκούδης, δηλώνοντας πάντως ότι θα προσμετρήσει «τις παρενέργειες από το πολιτικό πλαίσιο που συνοδεύει τη Συμφωνία» για τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος.
«Είμαι θετικά διακείμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν θα την καταψηφίσω. Δηλαδή, το "όχι" δεν το δίνω» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ωστόσο, πρόσθεσε, «οι παρενέργειες από το πολιτικό πλαίσιο που συνοδεύει τη συμφωνία με αναγκάζει να σκεφτώ και να αποφασίσω αν θα επιλέξω τελικά το "ναι" ή την αποχή ή κάτι άλλο».
Κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή ο κ. Αμυράς εξέφρασε από την πλευρά του την εκτίμηση ότι κυβέρνηση δεν θα βρει τις 151 ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ σε δηλώσεις του στον Ant1 είχε πει ότι υπάρχουν δύο σκέψεις: «Η μία είναι να καταψηφίσουμε και οι πέντε τη Συμφωνία και η άλλη να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία».
Την στήριξή τους στη Συμφωνία επανέλαβαν με δηλώσεις τους οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος.
Σε ανακοίνωσή του από το Στρασβούργο ο κ. Γραμματικάκης επισήμανε ότι η Συμφωνία – αν και έχει τις αδυναμίες της - «είναι υπέρ του μέλλοντος της Ελλάδας». Απηύθυνε παράλληλα έκκληση για νηφαλιότητα, τονίζοντας ότι «κανένας δεν έχει το μονοπώλιο του πατριωτισμού» και προειδοποίησε για τους κινδύνους εξαιτίας «του τρόπου που αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις αλλά και για το διχαστικό κλίμα που φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνία».
«Στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι εθνικά σωστή, και αυτό είναι η θέση του κόμματος και του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ και οκτώ μήνες» υπενθύμισε ο Μιλτιάδης Κύρκος.
Ο ευρωβουλευτής εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σημερινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος «θα επιβεβαιώσει ότι οκτώ μήνες δε λέμε ανοησίες». «Είχαμε πάρει μία απόφαση που στηριζόταν στα πραγματικά δεδομένα, και δεν μπορούμε επειδή ένα κόμμα της αντιπολίτευσης βάζει κόκκινες γραμμές σε πιθανή συνεργασία όπως την φαντάζεται, να υποκύπτουμε και εμείς και αλλάζουμε μια στάση την οποία έχουμε στηρίξει στα πραγματικά δεδομένα. Θα μου ήταν τελείως παράλογο το Ποτάμι να δηλώσει ότι δεν στηρίζει τη Συμφωνία, διότι προέκυψε κάποιο καινούριο εθνικό θέμα το οποίο εγώ δεν το έχω καταλάβει» επισήμανε.

naftemporiki.gr