«Πόλεμος» μαίνεται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση των δανείων των κομμάτων. Το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε σήμερα στο θέμα απευθύνοντας στη Νέα Δημοκρατία το ερώτημα «αν θα επιστρέψει ποτέ τα κλεμμένα δανεικά και αγύριστα των θαλασσοδανείων τους ή θα συνεχίσουν να πίνουν εις υγείαν των κορόιδων», ενώ η Ν.Δ. κατήγγειλε χθες ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ζήτησε με επιστολή του από την Εθνική Τράπεζα πολιτικές διευκολύνσεις για δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο πανικός της Ν.Δ. γίνεται ακόμη πιο έκδηλος από τους φτηνούς αντιπερισπασμούς που κατασκευάζει. Άλλωστε, τις τελευταίες μέρες παράγει περισσότερα fake news από όσα και τα ίδια τα στελέχη της μπορούν να καταναλώσουν», τονίζεται από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Ν.Δ.: «Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν και το Νόμπελ της υποκρισίας»
Ανακοίνωση για το νέο «δήθεν σκάνδαλο» με τα δάνεια των κομμάτων εξέδωσε χθες και η Ν.Δ. αναφέροντας ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ζήτησε με επιστολή του από την Εθνική Τράπεζα πολιτικές διευκολύνσεις για δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το θράσος του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Από σήμερα, ωστόσο, διεκδικούν και το Νόμπελ της υποκρισίας. Ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ζήτησε με επιστολή του από την Εθνική Τράπεζα πολιτικές διευκολύνσεις για δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του είναι το μόνο που κατόρθωσε να διαγράψει προηγούμενα χρέη του, ενώ έβαλε ως εγγυήσεις για άλλο δάνειο και τα εκλογικά ποσοστά του ως το 2023», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ.
«Κατά τα λοιπά ας παίξουν μόνοι τους στο νέο δήθεν σκάνδαλο που σκαρφίστηκαν. Ούτως ή άλλως, λίγες εβδομάδες έμειναν για να τους δείξουν οι πολίτες την πόρτα της εξόδου», προστίθεται στην ανακοίνωση.
ΠΑΣΟΚ: Γκεμπελικές τακτικές ΣΥΡΙΖΑ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί τη γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων. Και κατά περίεργο τρόπο εξαιρείται από την σχετική έρευνα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, παραπέμποντας σε παλαιότερη ανακοίνωσή του επί του θέματος.
Απαγγελία κακουργηματικών κατηγοριών ζητεί η Οικονομική Εισαγγελία
Παραγγελία για την απαγγελία κακουργηματικών κατηγοριών σε οικονομικά στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και σε στελέχη πέντε τραπεζών, απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η Οικονομική Εισαγγελία, για επισφαλείς δανειοδοτήσεις των δύο κομμάτων την περίοδο 2000-2011, που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.
Μετά από μακροχρόνια έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης, η δικογραφία που σχηματίστηκε διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, από την οποία η Οικονομική Εισαγγελία ζητεί να ασκήσει ποινικές διώξεις σε περίπου 115 εμπλεκόμενους από τις τράπεζες και από τα κόμματα - είτε ήταν υπεύθυνοι των οικονομικών τους την επίμαχη περίοδο, είτε υπογράφοντες επίμαχες δανειακές συμβάσεις. Η κατηγορία για τους τραπεζικούς υπαλλήλους αφορά το αδίκημα της απιστίας, ενώ για τους υπευθύνους των δύο κομμάτων για ηθική αυτουργία στην απιστία.
Σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση, τα συνολικά ποσά των επίμαχων δανειοδοτήσεων για κάθε κόμμα υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, δάνεια που η Οικονομική Εισαγγελία, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ληξιπρόθεσμα κι απαιτητά.
Παράλληλα, η Οικονομική Εισαγγελία, με διάταξή της, ζητεί να τεθεί στο αρχείο το σκέλος της έρευνας που αφορά σε δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Η Εισαγγελία διαπιστώνει πως τα δάνεια των δύο αυτών κομμάτων δεν έχουν κανένα ποινικό ενδιαφέρον, είτε γιατί έχουν εξοφληθεί πλήρως, είτε γιατί μέσω ρυθμίσεων εξυπηρετούνται κανονικά.

naftemporiki.gr