Εθνικές εκλογές τον Ιούνιο «έβγαλε» χθες η κάλπη των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως είχαν απαιτήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αμέσως μόλις τα exit poll προδιέγραψαν ως βεβαία την ήττα του κυβερνώντος κόμματος. Η συντριπτική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ -σχεδόν σε διψήφιο ποσοστό η απόστασή του από τη Ν.Δ.- κατέστησε μονόδρομο την επιλογή του πρωθυπουργού και προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, να ανακοινώσει ακριβώς τα μεσάνυχτα, κι αφού είχε προηγηθεί τετράωρη σύσκεψη με τους συνεργάτες του στην Κουμουνδούρου, την προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές στα τέλη του Ιουνίου.
Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και η αποτυχία της ηγεσίας του να πείσει «τους πολλούς», όπως ήταν το αγαπημένο σλόγκαν του κ. Τσίπρα, αποτυπώθηκε εναργέστατα στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών, όπου καταγράφεται με πλήρη αξιοπιστία η πολιτική βούληση των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σε όλες, με τους υποψηφίους του να καταγράφουν ποσοστά μεταξύ του 11% και 14%, ενώ ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, στην Κρήτη, είναι παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στην υποστήριξη του οποίου σύρθηκε το κυβερνών κόμμα ελλείψει ικανού και σοβαρού υποψηφίου.
Τόσο το αποτέλεσμα των εκλογών -χθες- όσο και η εξέλιξη που δρομολόγησε σηματοδοτούν εν τοις πράγμασι το «τέλος της Μεταπολίτευσης», υπό την έννοια ότι από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 έως και χθες η χώρα κυβερνήθηκε από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις -Δεξιά, Σοσιαλδημοκρατία, Αριστερά- με αποτελέσματα μετρήσιμα, ορατά και γνωστά σε όλους τους πολίτες.
Η κρίση των πολιτών χθες απέδωσε μια οιονεί πολιτική δικαιοσύνη, έκλεισε τους λογαριασμούς με το παρελθόν κι ανοίγει έναν νέο πολιτικό κύκλο για το μέλλον.
Ο «νέος δικομματισμός» που επιδίωξε -και φιλοδόξησε- να εγκαταστήσει ο κ. Τσίπρας κινείται σε χαμηλά, συνολικά, ποσοστά και σε κάθε περίπτωση, με δεδομένες τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, δεν θα οικοδομηθεί με τα υλικά που προσκόμισε στον δημόσιο βίο ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Στον ΠτΔ
Αποδεχόμενος την ήττα του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, την Κυριακή 2 Ιουνίου.
Ο κ. Τσίπρας, στη δήλωσή του, προϊόν μακράς σύσκεψης στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, υπερασπίστηκε τα κυβερνητικά πεπραγμένα του, υποστήριξε τη θέση ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ» ως δεύτερου πυλώνα του δικομματισμού, αλλά «δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας, δεν μου ταιριάζει και δεν θα το αγνοήσω».
Σε δραματικούς τόνους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η αφοσίωσή μας στον λαό είναι η ψυχή μας, κανείς μας δεν ξεχνά πού ανήκει και ποιους εκπροσωπεί... Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει την πορεία και το σχέδιο στήριξης των πολλών συνολικά, και ήδη το κάνει. Όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει στον λαό, δεν θα αποδράσω, δεν θα το βάλω στα πόδια, δεν θα φύγω από τη μάχη για την ισότητα, την αλληλεγγύη, από τη μάχη για την υπεράσπιση των κόπων του ελληνικού λαού... Αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, για να είναι ο ελληνικός λαός αυτός που θα πάρει την απόφαση, αν επιθυμεί ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια του ΔΝΤ».
Το αφήγημα της Ν.Δ.
«Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η μόνη καθαρή λύση... Οι πολίτες απαιτούν πολιτική αλλαγή», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος σε μακροσκελή δήλωσή του, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
* Μετά από 4 χρόνια η Ελλάδα πήγε ξανά στις κάλπες και έστειλε καθαρό μήνυμα. Η Ν.Δ. αποτελεί, πλέον, την πρώτη κι ενισχυμένη πολιτική δύναμη της χώρας.
* Σας παρουσίασα το πρόγραμμά μας και σας υποσχέθηκα ότι θα εργαστώ σκληρά για να αλλάξω την πορεία της πατρίδας μας. Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη που αλλάζει.
* Είμαι εδώ για να ενώσω όλους τους Έλληνες και να βάλουμε μαζί την πατρίδα μας σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή.
* Το αποτέλεσμα, τόσο των ευρωεκλογών όσο και των εκλογών στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, σηματοδοτεί μία ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός έχει αποσύρει τη στήριξή του από την κυβερνητική πλειοψηφία.
* Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα ισχυρή κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, που να διασφαλίζει τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
* Το αποτέλεσμα ασφαλώς γεννά αισθήματα χαράς σε όλους τους φίλους της παράταξής μας. Ζητώ από όλα τα στελέχη της Ν.Δ. να το αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης αλλά, πάνω απ' όλα, με σεμνότητα.
* Από αύριο, ξεκινώ έναν καινούργιο αγώνα. Θα γυρίσω και πάλι ολόκληρη την Ελλάδα για να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον.
Ο ρόλος του ΚΙΝ.ΑΛ.
Από νωρίς το βράδυ, κι ενώ η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ εθεωρείτο βεβαία, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός μίλησε. Αποδοκίμασε τον κ. Τσίπρα και τις πολιτικές του. Ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε και αποδείχτηκε χορηγός της Δεξιάς. Το Κίνημα Αλλαγής ενισχύεται, αποκτά νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο εγγυητής για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα. Εξελίξεις που θα βάλουν οριστικά στο περιθώριο τους φασίστες. Ευχαριστώ τους αγωνιστές της Δημοκρατικής Παράταξης που έδωσαν σήμερα αυτή τη δύναμη στο Κίνημα Αλλαγής. Κάθε Έλληνας πολίτης νιώθει ότι καθαρή λύση για τη χώρα είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες».
Οι πολίτες αποδοκίμασαν τα κόμματα που γέννησε η κρίση. Το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων κινήθηκαν σε ποσοστά περί τη μία ποσοστιαία μονάδα, γεγονός που προδιαγράφει και την τύχη τους στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, επισήμανε: «Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος. Παρά τις αντίθετες αλαζονικές διακηρύξεις σου. Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου. Στρατηγική ήττα είναι να μην μπορείς να ελέγξεις τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές. Ούτε την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ούτε την τελική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος».
Η παράμετρος Βαρουφάκη
«Αποδείξαμε πως χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό κίνημα και ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να ακούσει έναν προγραμματικό λόγο» σχολίασε ο επικεφαλής του κόμματος ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, το κόμμα του οποίου πάλευε να πιάσει το όριο του 3% για να ενταχθεί στην Ευρωβουλή. «Σκοπεύαμε να δημιουργήσουμε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα που θα κατέβαινε σε πολλές χώρες. Οι κυνικοί είπαν πως κατεβαίνω στη Γερμανία γιατί δεν θέλω να εκτεθώ στις εκλογές στην Ελλάδα».
«Κατεβήκαμε με ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο για την Ευρώπη και ένα για την Ελλάδα. Γνωρίσαμε από κοντά την αδικία του Έλληνα, από κοντά και την αίσθηση της αδικίας που κατατρέχει Έλληνες, Γερμανούς, Δανούς και Πολωνούς. Είναι το τέλος μιας πανευρωπαϊκής πορείας και αρχή μιας πορείας για τις εθνικές εκλογές» πρόσθεσε.

Δημήτρης Χατζηδημητρίου (Η Ναυτεμπορική)