Τη στρατηγική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ με τις προοδευτικές δυνάμεις, επιβεβαίωσε η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, την ίδια στιγμή που πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν κινήσεις προς την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής με σκοπό τη συνεννόηση και την κοινή πορεία στα μεγάλα θέματα, κόντρα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.
Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη χθεσινή συνεδρίαση είναι μία απάντηση στις αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ κατά της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του κόμματος,  κυρίως όμως αποτελεί την έναρξη κινήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής, το ΜέΡΑ 25 και το ΚΚΕ για την συγκρότηση κοινού μετώπου ενάντια στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο την ημέρα που η Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισε να «γειώσει» τη συνάντηση Φλαμπουράρη – Γείτονα, κάνοντας λόγο για έναν καφέ δύο παλιών φίλων χωρίς πολιτική σημασία, από τον ΣΥΡΙΖΑ «ξαναζεσταίνουν» το φλερτ με το Κίνημα Αλλαγής, δίνουν ξεχωριστή σημασία στη συνάντηση του Αλέκου Φλαμπουράρη με τον Κώστα Γείτονα, επισημαίνουν ότι ο πρώτος είναι εξ΄ απορρήτων του κ. Τσίπρα και ο δεύτερος απολύτως έμπιστο πρόσωπο της κ. Γεννηματά, έτσι ώστε να προκύψει το συμπέρασμα ότι υπάρχει προσπάθεια προσέγγισης, με το «οκ» των δύο αρχηγών, της κ. Γεννηματά και του κ. Τσίπρα.
Χωρίς να λένε ότι εγκαταλείπουν τη στρατηγική πρώτου κόμματος εν όψει των επόμενων εκλογών και επιχειρώντας να αποφύγουν με κάθε τρόπο τις πρόωρες διπλές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δείξει ότι μπορεί να συνεννοηθεί πολιτικά και προγραμματικά με το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ 25 (το ΚΚΕ το περιλαμβάνουν για τυπικούς λόγους στις διαρροές, αν και γνωρίζουν ότι ο Περισσός αφενός δεν κάνει συμμαχίες - αφετέρου δεν συμμετέχει σε κυβερνήσει συνεργασίας) με απώτερο στόχο ακόμα και να συγκροτήσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές χωρίς τη Ν.Δ., ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Αυτό βεβαίως, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές από αυτό εδώ το βήμα, προϋποθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και ότι δεύτερο, ενώ ακόμα και έτσι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας χωρίς το ΚΚΕ με τον ισχύοντα νόμο της απλής αναλογικής.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να «ζεστάνει» τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής, κάτι που έχει προαναγγείλει και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης όταν με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο προανήγγειλε ότι ο κ. Τσίπρας θα ανανεώσει την πρόσκληση συνεργασίας για τη συγκρότηση κοινού μετώπου προς Κίνημα Αλλαγής, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, πάντως, στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας έβαλαν θέμα αργών ρυθμών στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο και έχουν συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα, ενώ πολλοί εξέφρασαν απορίες για τη γραμμή συμβιβασμού που ακολουθεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στο Πολιτικό Συμβούλιο επιχείρησαν να παρέμβουν για να πουν ότι τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν έχουν λόγο για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία του κόμματος και δεν μετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο για να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μετέχουν στο όργανο, μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας απάντησαν ότι μετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο για να τοποθετούνται εφ΄ όλης της ύλης και κάπου εκεί παρενέβησαν οι ψυχραιμότεροι ώστε να μην καταλήξει η συζήτηση σε ρήξη.
Το θέμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος πάντως που έχει αποφασιστεί ότι θα γίνει, όπως και η επιλογή του ερωτήματος θα συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει πριν από την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής που αναβλήθηκε για το επόμενο Σαββατοκύριακο, για να κάνει την εισήγησή της.

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)