«Μοντέλο συνεργασίας που αναδεικνύει πώς μέσα από την επίλυση διαφορών και τη συνεργασία μπορούμε να δώσουμε προοπτική ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με την Ρουμάνα ομόλογό του, Βιόριτσα Ντάντσιλα, στο Βουκουρέστι.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια, προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουν την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών όπως της Αλβανίας. Όπως είπε, η Αθήνα στηρίζει την προσπάθεια των χωρών αυτών να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, για να μπορούν να πληρούν τα ενταξιακά κριτήρια στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι Ελλάδα και Ρουμανία αποτελούν τις πιο ισχυρές οικονομίες στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με πολυεπίπεδη συνεργασία που συμβάλλει στην σταθερότητα και ανάπτυξη της περιοχής. Ειδικότερα, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει σημαντική παρουσία στην επιχειρηματική ζωή στη Ρουμανία καθώς η ελληνική επιχειρηματικότητα, όπως είπε, έχει έως σήμερα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας, με επενδύσεις 4 δισ. ευρώ σε τομείς-κλειδιά της οικονομίας, όπως οι επικοινωνίες, οι υποδομές και ο τραπεζικός τομέας. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι η ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας.
«Συμφωνήσαμε ότι στον τομέα της εκπαίδευσης, μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε την ακαδημαϊκή και ερευνητική μας συνεργασία με σχέδια κοινού ενδιαφέροντος σε αντικείμενα όπως η περιβαλλοντική προστασία, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η τουριστική ανάπτυξη και η βιώσιμη ενέργεια. Μιλήσαμε για τη συνεργασία στην ψηφιακή πολιτική όπου έχουμε μεγάλες προοπτικές για συνέργειες» διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.
Έκανε επίσης λόγο για «στενή συνεργασία» ως προς τη διασυνδεσιμότητα τονίζοντας ότι «δουλεύουμε σταθερά για να ενισχύσουμε μεγάλα πρότζεκτ υποδομών και σε ό,τι αφορά τη σιδηροδορμική διασύνδεση, το οδικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες και την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα». Τα πρότζεκτ, όπως είπε, αφορούν την προοπτική διασύνδεσης Μεσογείου-Μαύρης Θάλασσας, αφορούν και τον άξονα 10, τον Μεσογειακό Διάδρομο Οδικής Διασύνδεσης που περνά από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια κι από εκεί στο Βελιγράδι.
«Ελλάδα και Ρουμανία έχουν κοινούς σκοπούς στα ενεργειακά»
Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Ρουμανίας δήλωσε ότι Ελλάδα και Ρουμανία έχουν κοινούς σκοπούς σε ό,τι αφορά την ενέργεια και στα σχέδια για την ενεργειακή ασφάλεια. «Η ενέργεια έχει προτεραιότητα στην ατζέντα στης Ρουμανίας, υποστηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό επίπεδο», τόνισε η ίδια.
Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν αντίστοιχα οι Ρουμάνοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα και οι Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρουμανία.
Χαρακτήρισε ακόμη «εξαιρετικό» τον διάλογο για συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ