Κοινό και σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά έστειλαν οι επτά χώρες του Νότου (MED7) συνυπογράφοντας το κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) στη χθεσινή Σύνοδο στην Κορσική.
Το μήνυμα προς την Άγκυρα έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο καθώς σε δύο εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενο την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί ότι η τελευταία Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία για έρευνες στην περιοχή λήγει το ερχόμενο Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται νέα έκδοση Navtex  για έρευνες βορειότερα, και πιο κοντά στο Καστελόριζο. 
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επαναλάμβανε για ακόμα μία φορά ότι «απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Στο μεταξύ και πριν τη Διάσκεψη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε με ηχηρό τρόπο την στήριξή του στις ελληνικές και κυπριακές θέσεις αναφορικά με την ένταση που έχει προκληθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνοντας ως μονόδρομο την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Αιχμηρός μάλιστα στις διατυπώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε πως η Τουρκία «δεν είναι πλέον εταίρος» στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωση που προκάλεσε αστραπιαία την αντίδραση της τουρκικής πλευράς με την Άγκυρα να χαρακτηρίζει αλαζονικές τις δηλώσεις Μακρόν που ενθαρρύνουν «τις εντάσεις και θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Κατά την διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν, που ακολούθησε, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην κοινή διατύπωση  του μηνύματος του Έλληνα πρωθυπουργού που επαναλαμβάνεται συχνά τον τελευταίο καιρό. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις».  Σύμφωνα επίσης με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση επισφραγίστηκε από απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα ως προς τη στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.
Η συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν είχε επίσης στο επίκεντρό της τα εξοπλιστικά και την αμυντική συμφωνία , με κυβερνητικές πηγές να παραπέμπουν στη Θεσσαλονίκη από όπου ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις στην ομιλία του.
Οι συζητήσεις και τα μηνύματα που στάλθηκαν προκάλεσαν την  ικανοποίηση της Αθήνας με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν πως η« Ελλάδα δεν είναι μόνη της, έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της».
Στο ίδιο πνεύμα και ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας». Σε άλλη ανάρτησή του αναφέρει λιτά τη φράση «Pax Mediterranea».

naftemporiki.gr