Η δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, δεν επιβεβαίωσε το κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση περί διαφοράς υπέρ της Ν.Δ. που μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και ήδη βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.
Μόλις έξι ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές (χθες) η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα 5,6% στην πρόθεση ψήφου και 6,3% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, έναντι 5,9% και 6,5% αντιστοίχως στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας πριν από έντεκα ημέρες (09/05/2019). Η διόρθωση δηλαδή σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας ήταν μόλις 0,3% στην πρόθεση ψήφου και 0,2% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων.
Στη δημοσκόπηση της Alco, Κίνημα Αλλαγής και Χρυσή Αυγή εμφανίζονται να παλεύουν στήθος με στήθος για την τρίτη θέση, ενώ «κλειδί» για την τελική διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει η ψήφος των αναποφάσιστων, που καταγράφεται στο 12,7%, υψηλό ποσοστό για την τελική ευθεία προ των εκλογών.
Στις ημέρες που απομένουν ως και την Παρασκευή θα δημοσιοποιηθούν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο το απόγευμα τα κόμματα θα λάβουν το προτελευταίο κύμα των κυλιόμενων μετρήσεων και την Παρασκευή το τελευταίο.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ποντάρουν όλες τις ελπίδες τους για μείωση της διαφοράς στους αναποφάσιστους και τους νέους ψηφοφόρους, ιδίως αυτούς που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις 26 Μαΐου. Ελπίζουν ότι την Κυριακή στην κάλπη θα καταγραφεί κύμα στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ από αυτές τις δύο υποκατηγορίες των ψηφοφόρων που θα αλλάξει τα δημοσκοπικά δεδομένα. Με βάση τις αναλύσεις των εταιρειών, η προέλευση των αναποφάσιστων είναι ΣΥΡΙΖΑ κατά περίπου 30%, ενώ Ν.Δ. κατά περίπου 15%.
Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. εμφανίζονται βέβαιοι για μία καθαρή διαφορά με βάση το 5% και υποστηρίζουν ότι αν η τάση της αποχής περιοριστεί, η διαφορά αυτή μπορεί να μεγαλώσει κατά πολύ. Κατά την ανάγνωση της Πειραιώς, οι ψηφοφόροι που έχουν παραμείνει αναποφάσιστοι ως σήμερα είναι πιθανότερο να κινηθούν μεταξύ πρώτου κόμματος και αποχής, παρά να «επαναπατριστούν» στο κόμμα προέλευσής τους.
Σε ό,τι αφορά τους νέους ψηφοφόρους, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ελπίζει στη στήριξή τους πολύ περισσότερο από τη Νέα Δημοκρατία. Ως κυρίαρχη τάση σε αυτήν την ομάδα των ψηφοφόρων όμως, καταγράφεται η αποχή και αυτό το γνωρίζουν καλά όλα τα κομματικά επιτελεία.
Χθες από το Αγρίνιο αλλά και από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Contranews , ο κ. Τσίπρας υποστήριξε και πάλι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές, αμφισβήτησε και πάλι τις δημοσκοπήσεις και επιτέθηκε στους δημοσκόπους τους οποίους παρουσιάζει ως δήθεν μέρος ενός συστήματος που εχθρεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλει την πτώση της κυβέρνησης, περιέγραψε την πιθανή έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «Αρμαγεδδώνα» και επανέλαβε την υπόσχεσή του -μετά τα «παρατράγουδα» με την καταβολή της «13ης σύνταξης»- για «14η σύνταξη», όπως είπε, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Στα σενάρια που επεξεργάζεται το Μαξίμου υπάρχει και ένα που προσπαθεί με κάθε μέσο να αποφύγει, γι' αυτό και αντιμετωπίζει τη μάχη των ευρωεκλογών σαν μάχη δίχως αύριο.
Είναι το σενάριο που θα πιέσει τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει άμεσα πρόωρες εθνικές εκλογές, όπως επιδιώκει η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και μεταφράζεται σε ήττα στις ευρωεκλογές με διαφορά πάνω από 5% υπέρ της Ν.Δ. (η μεγαλύτερη διαφορά που έχει υπάρξει σε ευρωεκλογές ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα είναι 4,4%) και ταυτόχρονη καθαρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές και στους μεγάλους δήμους της χώρας.

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)