«Χρόνος υπάρχει ακόμα. Είμαι πιο κοντά σε απόφαση χωρίς ωστόσο να έχω αποφασίσει ακόμα». Αυτή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν έχει αποφασίσει ή όχι ποιον θα προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του γεύματος που παρέθεσε στους πολιτικούς συντάκτες του κυβερνητικού ρεπορτάζ, στο χώρο του περιοδικού δρόμου «Σχεδία Home» στην οδό Κολοκοτρώνη, για ανταλλαγή ευχών και χαλαρή συζήτηση.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ανοιχτός για συζητήσεις, αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έδωσε 50% πιθανότητες να επιλέξει γυναίκα για το προεδρικό αξίωμα, ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι θα οριστικοποιήσει τις επιλογές του μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Χάγη είναι μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», διευκρίνισε σχετικά με την απάντησή του στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής όπου φάνηκε πως δεν αποκλείει προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση της μόνης διαφοράς με την Τουρκία που αναγνωρίζει η Ελλάδα αυτή της υφαλοκρηπίδας και κατ΄ επέκταση της ΑΟΖ. Η δεύτερη διευκρίνηση σχετικά με τη συνέντευξη ήταν η απάντησή του για την πιθανότητα αγοράς F 35, όπου και εδώ ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, λέγοντας: «Τα F-35, αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα το εξετάσουμε σοβαρά να αγοράσουμε. Είναι τα πιο έτοιμα και τα πιο σύγχρονα της αγοράς».
Για την κατάσταση στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θέλουμε πολιτική λύση στην εμφύλια διαμάχη που να την αγκαλιάζει η Ε.Ε» και τόνισε ότι επιδίωξη της Ελλάδας είναι όποιο καθεστώς προκύψει να ακυρώσει τη Συμφωνία με την Τουρκία.
Ερωτηθείς για τον νέο εκλογικό νόμο, απάντησε ότι δεν προτίθεται να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης «θα είναι πολύ κοντά σε αυτά που έχω ακούσει» εννοώντας τις προτάσεις των κομμάτων και προέβλεψε ότι «δεν είναι εύκολες οι 200 ψήφοι, αλλά, αν χρειαστεί, θα ψηφιστεί και από 158», διαβεβαιώνοντας ότι «εκλογές σε κάθε περίπτωση θα γίνουν το 2023».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο τριήμερο διάλειμμα που έκανε στα Ιωάννινα και αποκάλυψε ότι διάβασε δύο βιβλία αυτές τις μέρες. Το «Blueprint» (αποτύπωμα) του Nicholas Christakis και το «The age if surveillance capitalism» της Σοσάνα Ζούμποφ.

naftemporiki.gr