Μια άκρως ενδιαφέρουσα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου για την ενεργοποίηση έρευνας για την ανάδειξη της ποικιλίας σταφυλιού Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε πως η έρευνα για την ύπαρξη και στη συνέχεια η αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών πιθανών διαφορετικών βιοτύπων ή και κλώνων της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου είναι εξαιρετικής σημασίας για την παραγωγή προϊόντων ποιότητας, για την ανάδειξη της σχέσης της ποικιλίας με την περιοχή και τη διατήρηση πολύτιμου για το μέλλον της αμπελουργίας γενετικού υλικού. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη για υγιές πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό που θα εξασφαλίσει τη δυναμική και τη μακροζωία του αμπελώνα της περιοχής Τυρνάβου. Παράλληλα συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα με τη συνεργασία όλων των παρευρισκόμενων η διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης για το Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου που θα υποβληθεί σε αρμόδιους φορείς στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και καθηγητής Φυτοπαθολογίας ΑΠΘ κ. Νικόλαος Κατής, ο καθηγητής - πρώην διευθυντής Εργαστηρίου Αμπελολογίας ΓΠΑ κ. Μανώλης Σταυρακάκης, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αμπελουργίας του ΑΠΘ κ. Νικόλαος Νικολάου και η διευθύντρια του Εργαστηρίου Αμπελολογίας ΓΠΑ κ. Κατερίνα Μπινιάρη.

Από πλευράς του Συνεταιρισμού παρευρέθηκαν ο πρόεδρος κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος και το διοικητικό συμβούλιο, ο διευθυντής κ. Ευάγγελος Σίκαλος, η αναπληρώτρια διευθύντρια κ. Αναστασία Παναγιώτου, η γεωπόνος κ. Ζαΐρα Παπαφίγκου και υπάλληλοι των αρμόδιων τμημάτων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΓΟΣ

Μιλώντας στην «Ε», μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος δήλωσε πως η πρωτοβουλία του Α.Ο.Σ. Τυρνάβου για την έρευνα της ποικιλίας κρίθηκε απαραίτητη όσο υπάρχουν ακόμα αμπέλια ηλικίας πάνω από 50 χρόνων με πολύτιμο γενετικό υλικό, δεδομένου ότι διαχρονικά υπάρχουν ενδείξεις διαφορετικών κλώνων στην ίδια ποικιλία. Για τον σκοπό αυτό ήρθε σε επαφή με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και τα Εργαστήρια Αμπελουργίας του ΓΠΑ και ΑΠΘ και πραγματοποίησε σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου με θέμα την επισήμανση, περιγραφή και ταυτοποίηση της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου στο πλαίσιο έρευνας για αξιολόγηση και αναπαραγωγή πιθανών κλώνων που μεγιστοποιούν τα πλεονεκτήματα της ποικιλίας.

ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΑΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Το Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου είναι η ποικιλία που κυριαρχεί στην περιοχή του Τυρνάβου, όπου καλλιεργείται σε 12.000 στρέμματα περίπου. Πρόκειται για ποικιλία που στην Ελλάδα είναι ταυτισμένη με τον Τύρναβο, αφού το σύνολο σχεδόν της καλλιέργειάς της βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του. Η μεγάλη έκταση της καλλιέργειας Μοσχάτου στην περιοχή, ο καλός εγκλιματισμός της αλλά και η πολύμορφη αξιοποίησή της ανέδειξαν την περιοχή Τυρνάβου σε σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο σχετικά με την ποικιλία αυτή. Φαίνεται πως το μικροκλίμα της περιοχής Τυρνάβου κορυφώνει τον έντονο αρωματικό χαρακτήρα της ποικιλίας που θυμίζει τριαντάφυλλο, συμβάλλοντας στην παραγωγή ιδιαίτερων μοσχάτων οίνων που αποτελούν κατηγορία από μόνοι τους, κυρίως για τον αρωματικό τους χαρακτήρα, ενώ η ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου για την παραγωγή του Τσίπουρου Τυρνάβου είναι αυτή που δίνει τη μοναδική ταυτότητα και την ανώτερη κλάση στο απόσταγμα αυτό.

Κώστας Τσόλας Ελευθερία