Εφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο αστρονομικός ερευνητής και ιδρυτής του Αστεροσκοπείου της Λάρισας Νίκος Στωϊκίδης.
Ο Νίκος Στωικίδης συνέδεσε τη ζωή του με την αστρονομία στη Λάρισα, αφού το πάθος του για την παρατηρησιακή αστρονομία και τη διάδοσή της ήταν αστείρευτο και υπηρέτησε το χώρο αυτό για περισσότερα από πενήντα χρόνια.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, επισημαίνει τα εξής: «Στον Νίκο Στωϊκίδη οφείλεται η ίδρυση και λειτουργία του Αστεροσκοπείου της Λάρισας. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην αστρονομία και την παρατήρηση. Αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς φίλους της αστρονομίας στην Λάρισα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Εκφράζω στους οικείους τα θερμά μου συλλυπητήρια».
Η πορεία του Ν. Στωικίδη
Ο Ν. Στωικίδης,  το 1959 ίδρυσε στη Λάρισα επίγειο σταθμό επιτήρησης και παρατήρησης των τεχνητών δορυφόρων και ξεκίνησε τις παρατηρήσεις των. Το 1972 απέδωσε καρπούς η πρωτοβουλία του και ιδρύεται το Αστεροσκοπείο Λάρισας. Στην υλοποίηση του συνέβαλαν πολλοί επιφανείς Λαρισαίοι, φορείς της πόλης μας, ο Δήμος Λαρισαίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρισας και η τότε κοινότητα Γιάννουλης, η οποία παραχώρησε δωρεάν το οικόπεδο. Το 1988 παραχωρήθηκε στο Δήμο Λαρισαίων και αποτελούσε ξεχωριστό Ν.Π.Δ.Δ του Δήμου Λαρισαίων μέχρι το 2011. Σήμερα το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας υπάγεται στη Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων το Δήμου Λαρισαίων.
Στη συνέχεια η αστρονομική του έρευνα επικεντρώθηκε στις παρατηρήσεις μεταβλητών αστέρων, στην παρατήρηση του ήλιου με την καταγραφή της ηλιακής δραστηριότητας, τις παρατηρήσεις των επιπροσθήσεων της Σελήνης και της καταγραφής της σεισμικής δραστηριότητας της ευρύτερης θεσσαλικής περιοχής, μέχρι και το 2010.
Ο αείμνηστος Νικόλαος Στωικίδης ήταν εκλεκτός άνθρωπος, με αυξημένο το αίσθημα της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας και ελπίζουμε το έργο του να βρει πολλούς και άξιους συνεχιστές του. Το ταξίδι του στ΄ άστρα, που τόσο αγάπησε, αφήνει την αστρονομική κοινότητα πιο φτωχή.