Αντιμετώπιση των καιρικών αλλαγών, των μυκητολογικών ασθενειών και επίτευξη οικονομίας σε ό,τι αφορά το νερό είναι μερικοί από τους παράγοντες που έδωσαν την αφορμή για τη δημιουργία ενός μοντέλου ευφυούς γεωργίας στην καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας.

Με πέντε μετεωρολογικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεστό εφαρμόζει τη «γεωργία του μέλλοντος», όπως τη χαρακτηρίζει ο Νώντας Σπανούλης, ο ένας εκ των πέντε παραγωγών στα αγροτεμάχια του οποίου έχει εγκατασταθεί το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC.

«Καλλιεργώ 42 στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας και, έχοντας τελειώσει το Γεωπονικό Τμήμα του Αριστοτέλειου, γνώριζα θεωρητικά για την εφαρμογή και τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας.

Πλέον, ήρθε η ώρα να τα δούμε σε πραγματικό χρόνο και μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος για αυτό», αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Σπανούλης.

«Θέλαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του καιρού»

Τα προβλήματα που δημιουργούσε στην καλλιέργεια η μεταβολή του καιρού τα τελευταία χρόνια θα μπορούν το επόμενο διάστημα, με τα κατάλληλα δεδομένα από τους σταθμούς, να προβλεφθούν και να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των συνεπειών, αναφέρει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος του συνεταιρισμού Θεστό, Αχιλλέας Μαγαλιός.

Ο κ. Μαγαλιός τονίζει ότι «χρειαζόμαστε ακριβή δεδομένα, καθώς υπήρχαν γενικότερα προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες. Επίσης, χρειαζόμαστε δεδομένα για την άρδευση και τη φυτοπροστασία, ώστε να αποφύγουμε το εμπειρικό μοντέλο καλλιέργειας.

Για αυτόν τον λόγο, η εγκατάσταση των σταθμών έχει πραγματοποιηθεί σε σημεία που περικλείουν την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, ώστε να δοθούν στοιχεία για το σύνολο της καλλιέργειας».

Φυτοπροστασία και άρδευση

Η πρόβλεψη σε ό,τι αφορά τις μυκητολογικές ασθένειες της βιομηχανικής ντομάτας είναι ένα από τα οφέλη που αναμένουν οι παραγωγοί και ο συνεταιρισμός το επόμενο διάστημα από τη χρήση της ευφυούς γεωργίας.

«Βλέποντας στοιχεία όπως η υγρασία και η θερμοκρασία θα μπορούμε να κάνουμε προληπτικές ενέργειες, ώστε να προστατεύσουμε τις καλλιέργειες από τις ασθένειες. Επίσης, με τους αισθητήρες εδάφους θα γίνεται καλύτερη χρήση και οικονομία σε ό,τι αφορά την άρδευση.

Ειδικότερα, η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας στα πρώτα στάδιά της δεν θέλει υπερβολική ποσότητα νερού. Χρειάζεται να αερίζεται η ρίζα, ούτως ώστε να λειτουργεί καλά το ριζικό σύστημα και να αναπτύσσεται φυσιολογικά. Με την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας, θα έχουμε ακριβή στοιχεία για την υγρασία του εδάφους, ώστε να ελέγξουμε και να περιορίσουμε τα ποτίσματα», τονίζει ο κ. Μαγαλιός.

Προθυμία των παραγωγών

Την προθυμία του κ. Σπανούλη να εφαρμόσει στην καλλιέργειά του τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας μοιράζονται και οι άλλοι παραγωγοί του συνεταιρισμού στα αγροτεμάχια των οποίων έχει γίνει εγκατάσταση των μετεωρολογικών σταθμών.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαγαλιός, «οι παραγωγοί ήταν πρόθυμοι να συνεισφέρουν στην όλη διαδικασία και να ακολουθήσουν τα βήματα που χρειάζονται για την καταγραφή των καλλιεργητικών πρακτικών».

Τα στοιχεία, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία εδάφους και η υγρασία φυλλώματος που συλλέγονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, ώστε να δημιουργήσουν ένα μοντέλο συμβουλευτικής για την καλλιέργεια, είναι για τον κ. Σπανούλη ένας τρόπος να υπάρξει έγκαιρη ειδοποίηση για μία ενδεχόμενη ασθένεια.

«Αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος, καθώς θα αποφεύγονται άστοχοι ψεκασμοί, ενώ ο παραγωγός θα μπορεί να σώσει την καλλιεργητική του χρονιά. Οφέλη, όμως, θα υπάρξουν και στην άρδευση, καθώς μέσω των δεδομένων της υγρασίας εδάφους θα μπορούμε να γνωρίζουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για πότισμα».

Εκτός από τα παραπάνω, ο κ. Σπανούλης τονίζει στην «ΥΧ» τη συζήτηση και το ενδιαφέρον που υπάρχει από άλλους παραγωγούς γύρω από την εγκατάσταση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, καθώς ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας και τα οφέλη που έχει.

«Θεωρώ ότι η εξέλιξη στην τεχνολογία μπορεί να δώσει στον αγροτικό τομέα πολλά πράγματα και οφέλη, καθώς είναι το μέλλον για τον αγροτικό χώρο. Επομένως, είναι φυσικό να υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους παραγωγούς της περιοχής. Πιστεύω ότι όσο προχωράει η εφαρμογή του συστήματος και εξαχθούν αποτελέσματα, θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας», καταλήγει ο κ. Σπανούλης.

Bικτωρία Αποστολοπούλου (ypaithros.gr)