Μεγάλη ανησυχία προκάλεσαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ οι δηλώσεις του υπ.Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο για ανεπαρκή χρηματοδότηση του Φιλόδημου, δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας ο Απόστολος Καλογιάννης, μεταφέροντας το κλίμα από τις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, χθες στην Αθήνα.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων, που ηγήθηκε ενωτικής παράταξης στις εκλογές της ΚΕΔΕ, εκλέχτηκε στο Δ.Σ με πρωτιά σε σταυρούς μεταξύ των συνυποψηφίων του.
Μαζί του εκλέγονται από την παράταξή του ακόμη 2 δήμαρχοι, η μία εκ των οποίων είναι η δήμαρχος του ακριτικού νησιού Αγίου Ευστρατίου, η Μαρία Κακαλή, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τον κ. Καλογιάννη όπως ενέφερε στην ΕΡΤ.
Ο Απόστολος Καλογιάννης είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ, με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, δήμαρχο Τρικκαίων, όπως όλα δείχνουν, να αναλαμβάνει την Προεδρία, εξέλιξη που επίσης χαροποιεί τον δήμαρχο Λαρισαίων, αφού στο τιμόνι της ΚΕΔΕ θα βρεθεί για πρώτη φόρα ίσως δήμαρχος δήμου της Θεσσαλίας.
Ο κ. Καλογιάννης εκτίμησε ότι το πρώτο πράγμα με το οποίο θα ασχοληθεί το νέο Δ.Σ της ΚΕΔΕ θα είναι η τύχη του Φιλόδημου και των έργων που έχουν ενταχθεί σε αυτό.
Ο Φιλόδημος είναι ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου οι Δήμοι λαμβάνουν χρηματοδότηση για έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ουσιαστικά δηλαδή από το Κράτος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι δηλώσεις Θεοδωρικάκου για «τρύπα» στη χρηματοδότηση του Φιλόδημου προκάλεσαν ανησυχία στους δημάρχους, καθώς σε όλους τους δήμους πολλά έργα υποδομών έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων ανέφερε ότι στη Λάρισα έχουν ενταχθεί έργα ύψους 15 εκ. ευρώ στον Φιλόδημο, όπως ο βιολογικός καθαρισμός στην Κοιλάδα κ.α.
Ο Απόστολος Καλογιάννης επισήμανε, επίσης, ότι η ΚΕΔΕ είναι ένα όργανο της αυτοδιοίκησης πολύ πολύ ουσιαστικό, και η παρουσία και η συμμετοχή ενός αυτοδιοικητικού σε αυτό σημαίνει πολλά, καθώς η ΚΕΔΕ είναι αυτή που παίρνει πρώτη την πληροφόρηση από την κάθε κυβέρνηση, υπουργείο κλπ για προγράμματα, πολιτικές που χαράσσονται και αποφάσεις που επικείνται.

ert.gr