«Έκρηξη» στις αγοραπωλησίες ακινήτων και «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία έφερε η αναθέρμανση της κτηματαγοράς με φόντο την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών στο ν. Λάρισας… Εκατοντάδες ακίνητα κυρίως χωράφια και παλαιά διαμερίσματα, πολλά εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για επαγγελματικές χρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος Κεφαλαίου της Εφορίας Λάρισας «άλλαξαν χέρια», αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στα έσοδα του δημοσίου που έτρεξαν με εκρηκτικούς ρυθμούς αύξησης πάνω από 40% σε σχέση με το 2017.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την Πρωτοχρονιά για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης αποτέλεσαν τη βασική αιτία που οδήγησε εκατοντάδες φορολογούμενους στα γραφεία συμβολαιογράφων για να σπάσουν περιουσίες, να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους και να αναζητήσουν λύσεις για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Και αυτό γιατί μια γονική παροχή, μια δωρεά ή ακόμη και η αγορά κάποιου ακινήτου στοίχισε φθηνότερα πέρυσι, αφού από φέτος οι φόροι στις μεταβιβάσεις αυξήθηκαν στις περιοχές του νομού, όπου αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω οι αντικειμενικές.

Ωστόσο για την «έκρηξη» των μεταβιβάσεων συνέβαλε και η κτηματογράφηση που βρίσκεται εν εξελίξει στο νομό που ως ένα σημείο εξηγεί το γεγονός ότι τα περισσότερα συμβόλαια υπογράφηκαν στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Όπως ήταν επόμενο οι αυξημένες μεταβιβάσεις «ζέσταναν» και τα ταμεία του Δημοσίου κι όχι μόνο του νομού αλλά όλης της χώρας. Τα αναλυτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 οι φόροι από τις μεταβιβάσεις ακινήτων ανήλθαν σε 308 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 32,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Τον Νοέμβριο οι εισπράξεις από τον φόρο μεταβίβασης αυξήθηκαν κατά 62,5%, ενώ τον Οκτώβριο χτύπησαν «κόκκινο» και έφθασαν στο 70,64% σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2017.

Θυμίζουμε πως οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προβλέπουν συνέχιση της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε δύο φάσεις, ώστε το 2020 να έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τις εμπορικές αξίες. Παρότι όμως υπάρχει αυτή δέσμευση στο Υπουργείο Οικονομικών δεν κουνιέται φύλλο, καθώς φαίνεται υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Έτσι, ούτε αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων διατάξεων έχουν υπογραφεί ακόμα, ούτε προκηρύξεις για τον ορισμό εκτιμητών, ούτε πρόσκληση σε Ομάδες εργασίας για συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών, ενισχύοντας την αίσθηση ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι «ζεστό» να ξεκινήσει μια διαδικασία, που θα φέρει ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων, λίγο πριν στηθούν οι κάλπες.

Και αυτό έχει την εξήγησή του. Εάν ανοίξει ένα τέτοιο κεφάλαιο, νέων αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες, μοιραία ανοίγει και θέμα ΕΝΦΙΑ. Πέρυσι η κυβέρνηση κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις στον ΕΝΦΙΑ εξαιτίας των νέων αντικειμενικών, προχωρώντας αφενός σε «μετρημένες» αυξήσεις και αφετέρου, σε προσαρμογές κλιμακίων και συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Συνεπώς μ΄αυτά τα δεδομένα δεν θα προκαλούσε έκπληξη εάν η «καυτή πατάτα» των αντικειμενικών περνούσε στη δικαιοδοσία της επόμενης κυβέρνησης.

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ

Πάντως για την ώρα από το Υπ. Οικονομικών διαψεύδονται δημοσιεύματα που έχουν να κάνουν με το φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο παρέμβασης στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών και ομοίως, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο παρέμβασης στους συντελεστές εμπορικότητας των ακινήτων».

Να θυμίσουμε πως ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου επιβαρύνοντας τον αγοραστή. Από το συγκεκριμένο φόρο απαλλάσσονται μόνο η αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από άγαμο και έως 250.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από έγγαμους ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης, που δεν βαρύνονται με τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο, τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου, τα όρια προσαυξάνονται κατά 30.000 ευρώ. Επίσης από το ΦΜΑ εξαιρείται η αγορά κάθε νεόκτιστου κτίσματος. Και αυτό γιατί η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ EΛΕΥΘΕΡΙΑ