Με χρέος 4.600.000 ευρώ, πέραν των δανειακών υποχρεώσεων προς τράπεζες (17,5 εκ.), ξεκίνησε την θητεία της η νέα Δημοτική Αρχή Καρδίτσας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν σήμερα ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ηλίας Σχορετσανίτης.
Το συγκεκριμένο ποσό, όπως και τα επί μέρους στοιχεία  που παρουσίασαν προέρχονται από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, είναι επίσημα και αφορούν την οικονομική κατάσταση μέχρι 31 Αυγούστου του 2019, μέχρι δηλαδή το τέλος της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και στο ξεκίνημα της καινούργιας.
Τα 4,6 εκατομμύρια είναι ένα ποσό που σύμφωνα με τα όσα είπαν οι προαναφερόμενοι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, δεν γνώριζαν και δεν είχε δοθεί η εντύπωση πως υπάρχει ως οφειλή.
Οριοθέτηση αφετηρίας
Δεν έμειναν όμως εκεί καθώς πολλές φορές ο κ. Τσιάκος επανέλαβε πως γίνεται μια καθαρά τεχνοκρατική παρουσίαση της κατάστασης  για να οριοθετηθεί και η αφετηρία της νέας Δημοτικής Αρχής στον οικονομικό τομέα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως παρότι ρωτήθηκε δεν θέλησε να μιλήσει για την προηγούμενη Δημοτικη Αρχή ή να προχωρήσει σε καταλογισμό ευθυνών.
«Βόμβα»
Τόνισε όμως πως οι συγκεκριμένες οφειλές αποτελούν μία «βόμβα» στα θεμέλια του Δήμου, που όμως η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να την ...αφοπλίσει αντιμετωπίζοντας  την κατάσταση με σοβαρότητα, συνέπεια, και έχοντας την βοήθεια των υπαλλήλων και την κατανόηση του κόσμου.
 Έσχατη λύση ο δανεισμός
Ο κ. Τσιάκος δεν απέκλεισε και την πιθανότητα δανεισμού, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνοντας όμως ότι θα είναι μια έσχατη λύση, που θα συναποφασισθεί με την οικονομική υπηρεσία και θα πάρει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Από την άλλη παρουσιάστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας πως η Δημοτική Αρχή έχει και την θέληση και τον τρόπο να δώσει λύση, να ξεπεράσει το εμπόδιο και μάλιστα χωρίς να υστερήσει στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν μπαίνει κανέναν θέμα μισθοδοσίας των υπαλλήλων.
Επίσης σημείωσε ότι οι αυξήσεις τελών και τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων στο Δήμο και γι αυτό η παρούσα Δημοτική Αρχή προχώρησε σε εξορθολογισμό τους.
Στοιχεία
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του χρέους ο κ. Σχορετσανίτης, είπε ότι το τελικό ποσό είναι 4.643.000 ευρώ από τα οποία οι μη τιμολογημένες οφειλές εκτός τεχνικού προγράμματος είναι 342.000 ευρώ οι μη τιμολογημένες οφειλές τεχνικού προγράμματος είναι 454.000 ευρώ οι συνολικές οφειλές  4.757.000 ευρώ και το ταμειακό υπόλοιπο είναι 910.000 ευρώ.
Συνεχίζοντας ο κ. Σχορετσανίτης μίλησε για προβλήματα και προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή στην αφετηρία της θητείας της, που ξεκινά με υπερδέσμευση των πόρων της ΣΑΤΑ και δεσμεύσεις στα τακτικά έσοδα, που δεν επιτρέπουν άμεσα την χάραξη της δικής της οικονομικής πολιτικής.
Αύξηση ανεξόφλητων υποχρεώσεων
Ακόμα ο κ. Σχορετσανίτης μίλησε για αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών προς το Δήμο σε ποσοστό πάνω από 50% την τελευταία πενταετία, γεγονός που το χαρακτήρισε εκ των μεγαλυτέρων προβλημάτων, καθώς η αντίστοιχη αύξηση των εισπραχθέντων εσόδων ήταν μόλις 16%.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι ο Δήμος δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια αλλά ήδη, με την βοήθεια της Οικονομικής Υπηρεσίας δρομολογούνται στοχευμένες παρεμβάσεις όπου χρειάζονται, σε χρηματοοικονομικό, συναλλακτικό και διαρθρωτικό επίπεδο, που τα αποτελέσματά τους θα φανούν από το 2020 και μετά.
Ολοκληρωμένη εικόνα στις 31/12
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο δήμαρχος Καρδίτσας είπε ότι την συνολική εικόνα των οφειλών θα την έχουμε μετά το κλείσιμο του οικονομικού έτους και με την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Έκανε όμως την εκτίμηση πως το ποσό θα αυξηθεί καθώς είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν και άλλες οφειλές που δεν έχουν απαιτηθεί μέχρι σήμερα.
Τέλος να σημειώσουμε ότι παρών στη συνέντευξη ήταν και ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Κωνσταντίνος Κορκόντζαλος
Αναλυτικά τα στοιχεία που δόθηκαν από την Οικονομική Υπηρεσίας του Δήμου Καρδίτσας
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Οι συνολικές οφειλές του Δήμου Καρδίτσας κατά την 31.08.2019 σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (εκτός δανείων) ανέρχονται συνολικά στα 4.757.773,73€
ΑΤΙΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΛΗΡΩΤΕΕΣ ΑΠΟ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Οι δαπάνες εκτός Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου που πρέπει τιμολογηθούν και να πληρωθούν από τα τακτικά έσοδα του Δήμου εντός του 2019 ανέρχονται συνολικά στα 341.996,74€
ΑΤΙΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Οι ατιμολόγητες δαπάνες (που ανήκουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου) και πρέπει να πληρωθούν από τα τακτικά έσοδα του Δήμου ανέρχονται σε 454.036,77 €.
ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ
Τακτικά προς διάθεση: 910.102,22 €
--------------------
Τελική Εικόνα
Συνολικές οφειλές 4.757.773
Μη τιμολογημένες οφειλές εκτός τεχνικού προγράμματος +341.996
Μη τιμολογημένες οφειλές τεχνικού προγράμματος +454.036
Ταμειακό υπόλοιπο -910.102
-------------------
Τελικό χρέος = 4.643.805

karditsalive.net