Πρόκειται για το μακροβιότερο Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου της Ελλάδας, το οποίο από το 1984 κάθε άνοιξη βάζει τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τα θεατρικά σχήματα, τις κριτικές επιτροπές, τα τιμώμενα πρόσωπα, τους δημοσιογράφους μα πάνω απ' όλα το θεατρόφιλο κοινό, το οποίο κάθε βράδυ κατακλύζει το δημοτικό Κινηματοθέατρο. Ο λόγος για το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, το οποίο παρουσιάζεται μέσα από το Λεύκωμα της Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά με τίτλο «Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Ο ρόλος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων στην τριανταπεντάχρονη πορεία του», εκδόσεις «ΦΑΟΣ». Ο τόμος είναι έγχρωμος, καλαίσθητος και σκληρόδετος μεγέθους 33Χ23 και μέσα από τις 356 σελίδες του ξεπροβάλλει η ιστορία του.
Κάθε άνοιξη εδώ και 35 χρόνια, τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Βασιλική Κοζιού - Κολοφωτιά, ανοίγει τις πόρτες του, για να εμψυχώσει και να χειροκροτήσει τους ερασιτέχνες ηθοποιούς και να ακούσει τα αληθινά ανθρώπινα παραμύθια που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας, ιδιαίτερα στη σημερινή στεγνή και ξερή εποχή, όπου γύρω μας επικρατεί η ασχήμια και η βία. Πλήθος έγχρωμων φωτογραφιών στολίζουν τις σελίδες του λευκώματος από τις θεατρικές παραστάσεις, από τα τιμητικά αφιερώματα σημαντικών καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος, από τα εργαστήρια, τα σεμινάρια, τις ημερίδες και διημερίδες, τις εκθέσεις και πλήθος άλλων παράλληλων εκδηλώσεων που οργανώνονται στο πλαίσιο του δεκαήμερου Φεστιβάλ Θεάτρου.
Η ίδια η συγγραφέας στον πρόλογό της μας λέει: «Ό,τι δεν καταγράφεται είναι καταδικασμένο να σβηστεί από τη μνήμη μας με το πέρασμα των χρόνων. Όσο έβλεπα τα χρόνια να περνούν κι εγώ να μεγαλώνω, τόσο μεγάλωνε και η αγωνία μου να καταγράψω την ιστορία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, το οποίο υπηρέτησα από διάφορες θέσεις για 33 ολόκληρα χρόνια. Γι' αυτό και αποφάσισα να ανοίξω τα τέσσερα παράλληλα αρχεία που διέθετα, να επιλέξω και να διασταυρώσω το προς έκδοση υλικό και να το παραδώσω στο θεατρόφιλο κοινό της Καρδίτσας και σ' όλα τα θεατρικά σχήματα της χώρας μας. Μέσα στους τρεις μήνες κυκλοφορίας το Λεύκωμα έφθασε σχεδόν σε όλα τα θεατρικά σχήματα της χώρας μας, τα οποία μίλησαν με τα πιο θερμά λόγια για την άρτια και επιμελημένη έκδοση. Αυτό μου έδωσε μεγάλη χαρά και το σημαντικότερο μου έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με αγαπημένους φίλους που γνώρισα διαχρονικά από το 1984 μέχρι σήμερα. Είμαι σίγουρη πως το συγκεκριμένο Λεύκωμα-Βιβλίο θα αποτελέσει μια σημαντική πηγή πληροφοριών για τους ερευνητές και μελετητές της ιστορίας του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Θα δώσει, επίσης, την ευκαιρία στους παλαιότερους που το έζησαν να φέρουν στο νου τους τις όμορφες στιγμές από την τριανταπεντάχρονη πορεία του και στους νεότερους να γνωρίσουν έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς, ο οποίος βοήθησε πολλαπλά και σε πολλούς τομείς την πόλη μας, την Καρδίτσα και όχι μόνο».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)