Ο Ευάγγελος δεν έχει κλείσει καν τα 18 του χρόνια και το βιογραφικό του είναι ήδη εντυπωσιακό: Διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, πρωτιές σε σχολικά ερευνητικά project αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι το λογότυπο του πανεπιστημίου HARVARD που φιγουράρει πρώτο στη κατηγορία «Εκπαίδευση».

Αμέσως από κάτω βρίσκεται η προηγούμενη βαθμίδα εκπαίδευσης του Ευάγγελου: 1ο ΓΕΛ Καρδίτσας.

Πως κατάφερε ένας μαθητής σε Δημόσιο Σχολείο της Καρδίτσας να γίνει αποδεκτός με πλήρη υποτροφία για προπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Harvard; Η απάντηση βρίσκεται στον εκπαιδευτικό και οικογενειακό περίγυρο του Ευάγγελου καθώς και στην προσωπική θέληση και φιλοδοξία του ίδιου να σπουδάσει σε ένα παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιο.

Το KarditsaLive.Net μίλησε με τους καθηγητές του Ευάγγελου στο 1ο ΓΕΛ Καρδίτσας, τους γονείς του αλλά και τον ίδιο που ετοιμάζεται πλέον να πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στη ζωή του.

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

.Τον Μάρτιο του 2019 ο Ευάγγελος όπως τα περισσότερα παιδιά στην Γ’ Λυκείου έκανε τα φροντιστήρια του και ετοιμαζόταν για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ανεξάρτητα όμως από τους περισσότερους συμμαθητές του, αυτό ήταν το σχέδιο Β. Ο πρώτος στόχος ήταν να γίνει δεκτός σε ένα από τα μεγάλα Αμερικάνικα κολλέγια στα οποία έκανε αίτηση. Harvard, Stanford, Yale, MIT, Amherst, ονόματα τα οποία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου κάθε χρονιά. Τελικά ο Ευάγγελος έγινε δεκτός σε τρία πανεπιστήμια, Harvard, Stanford, Amherst, επέλεξε το πρώτο και η διαδικασία των πανελλήνιων ήταν πλέον παρελθόν. Ο Ευάγγελος ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες και το KarditsaLive.Net μίλησε μαζί του γι’ αυτή τη μεγάλη δοκιμασία που τον περιμένει.

KarditsaLive.Net: Ευάγγελε συγχαρητήρια για την υποτροφία στο Harvard. Ποια διαδικασία ακολούθησες και σε επέλεξαν στο διεθνούς φήμης Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο;

Κάσσος: Ουσιαστικά ξεκίνησα την προετοιμασία μου τον Ιούνιο του 2018, πήρα τα πρώτα μου βιβλία και ξεκίνησα να διαβάζω για τις εξετάσεις. Στη συνέχεια τον Οκτώβριο- Νοέμβριο έδωσα τα SAT και SAT subject test και έκανα την πρώτη μου αίτηση στο Harvard, που ήταν εξαρχής η πρώτη μου επιλογή, και σε άλλα τέσσερα πανεπιστήμια το Yale, MIT, Stanford και Amherst. Επίσης τον Νοέμβριο είχα την πρώτη μου συνέντευξη με το Harvard και τα ξημερώματα πλέον της 27ης Μαρτίου 2019 ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα που με ενημέρωναν ότι έγινα δεκτός .

KarditsaLive.Net: Πως αισθάνθηκες εκείνη τη στιγμή;

.Κάσσος: Ουσιαστικά είχα μια λίστα με τις πιθανότητες να μπω σε κάθε τμήμα. Το Amherst ήταν το πιο εύκολο και τα αποτελέσματα έβγαιναν νωρίτερα από τα άλλα πανεπιστήμια. Οπότε έλεγα ότι αν δεν με πάρουν σε αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να με πάρουν σε κανένα άλλο. Όταν τελικά έμαθα στα  μεσα του Μαρτίου ότι εγινα δεκτός στο Amherst ανακουφίστηκα και είπα ότι τουλάχιστον έχω και αυτή την επιλογή. Έτσι όταν έφτασε τελικά η απάντηση για το Harvard στις 2 τα ξημερώματα της 27ης Μαρτίου και βλέπω στην επιστολή με μπόλικα γράμματα «Συγχαρητήρια», έτσι καταλαβαίνεις ότι σε έχουν κάνει δεκτό, οπότε με το που είδα την πρώτη λέξη ήμουν πάρα πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος, σχεδόν αδύνατο να κοιμηθώ όλο το βράδυ από τη χαρά μου.

KarditsaLive.Net: Γιατί επέλεξες το Harvard έναντι των άλλων αμερικάνικων πανεπιστημίων;

Κάσσος: Γιατί ουσιαστικά οι δύο τομείς που με ενδιαφέρουν εμένα πιο πολύ, οι Πολιτικές Επιστήμες και η Bιολογία, το Harvard έχει τα καλύτερα τμήματα σε αυτά τα δύο αντικείμενα σπουδών. Η Bιολογία ήταν η πρώτη μου επιλογή εκείνη τη στιγμή και έτσι το Φθινόπωρο θα παρακολουθήσω μαθήματα στο τμήμα της Μοριακής Βιολογίας.

KarditsaLive.Net: Γιατί αυτά τα δύο αντικείμενα;

Κάσσος: Από τη μία η Bιολογία με ενδιαφέρει πάρα πολύ ο τρόπος που σε μοριακό επίπεδο επικοινωνούν μεταξύ τους μονοκύτταροι οργανισμοί όπως είναι τα βακτήρια με διάφορες χημικές μεθόδους τις οποίες θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να θεραπεύσουμε για παράδειγμα τον Καρκίνο οπότε θα με ενδιέφερε να κάνω έρευνα σε αυτό το κομμάτι αργότερα όπως και για το HIV. Από την άλλη οι Πολιτικές Επιστήμες με ενδιαφέρουν πάρα πολύ γιατί θα μου άρεσε να ερευνήσω για παράδειγμα πως τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την πολιτική μας άποψη και ιδεολογία και πως θα μπορούσαν οι πολικοί να επικοινωνήσουν καλύτερα με τους πολίτες μέσω του διαδικτύου γενικότερα.

.KarditsaLive.Net: Τον Ιούνιο του 2018 ξεκίνησες την προετοιμασία σου για την εισαγωγή στα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Σχέδιο Β σε περίπτωση που δε θα γινόσουν δεκτός υπήρχε;

Κάσσος: Φυσικά. Προετοιμαζόμουν κανονικά για τις πανελλήνιες του 2019 με φροντιστήρια και διάβασμα μέχρι και τον Μάρτιο που βγήκαν τα αποτελέσματα. Μάλιστα η διαδικασία των Αμερικάνικων εξετάσεων και της εισαγωγής ήταν αρκετά πιο εύκολη από την Ελληνική γιατί ουσιαστικά δεν έπαιζαν μόνο ρόλο οι εξετάσεις, δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που θα μετρούσε αν έμπαινα στο πανεπιστήμιο. Από την άλλη αυτό ήταν και ένα πρόβλημα γιατί το γεγονός ότι είχα ένα καλό σκορ στα τεστ δε σήμαινε αυτομάτως ότι θα μπω στο πανεπιστήμιο. Αν τελικά έπρεπε να δώσω πανελλήνιες θα στόχευα να περάσω σε ένα τμήμα Βιολογίας όπου θα μπορούσα να κάνω και έρευνα.

Ο "ΔΡΟΜΟΣ" ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ίσως αυτό που βοήθησε περισσότερο τον Ευάγγελο στην μαθητική του εξέλιξη και στην τελική αποδοχή στο Harvard να ήταν οι δυνατές ακαδημαϊκές επιδόσεις του. Ξεκίνησε με τη βοήθεια του πατέρα του να συμμετέχει σε μαθηματικούς διαγωνισμούς από το Δημοτικό ακόμα, ώσπου το 2014 στη B’ Γυμνασίου μια υποτροφία του Ιδρύματος Νιάρχος έδωσε στον νεαρό Ευάγγελο την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ρομποτικής και να συναναστραφεί με αμερικάνους καθηγητές πανεπιστημίου. Εκεί «γύρισε» ουσιαστικά ο διακόπτης και δημιουργήθηκε η φιλοδοξία να σπουδάσει σε ένα Αμερικάνικο πανεπιστήμιο

KarditsaLive.Net: Πως ξεκίνησες να διαμορφώνεις ένα τόσο ισχυρό ακαδημαϊκό προφίλ ώστε αυτό να σε βοηθήσει στην είσοδό σου στο Harvard;

Κάσσος: Από το Δημοτικό Σχολείο θυμάμαι με τη βοήθεια του Πατέρα μου να συμμετέχω σε διαγωνισμούς από την Μαθηματική Εταιρία και στον Διεθνή Μαθηματικό διαγωνισμό «Καγκουρό Ελλάς», μου άρεσε το πείραμα και οι επιστήμες γενικότερα. Έπειτα το καλοκαίρι του 2014 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έδινε υποτροφίες σε παιδιά από την Α’ γυμνασίου μέχρι την Β’ Λυκείου με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα CTY Greece ένα αμερικάνικο πρόγραμμα από το πανεπιστήμιο John Hopkins με αντικείμενο τις αρχές μηχανικού σχεδιασμού. Εκεί είχα και την πρώτη μου επαφή με το Αμερικάνικο σύστημα εκπαίδευσης είχα και Αμερικάνο καθηγητή, είδα το σύστημα και λέω μου αρέσει πολύ αυτό και έτσι θέλησα να συνεχίσω. Επίσης, κέρδισα την ίδια υποτροφία και το καλοκαίρι του 2015 που διδαχτήκαμε «πιθανότητες και θεωρία παιγνίων» και εκείνη τη χρονιά είδα ότι και τα μαθηματικά μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε πρακτικά θέματα. Για παράδειγμα εκείνο το καλοκαίρι ήταν το δημοψήφισμα και μελετούσαμε το «Chicken game» δηλ. ποιος θα υποχωρούσε πρώτος. Επίσης το 2015 ήταν σημαντικό γιατί γνώρισα τον καθηγητή Σωτήρη Μίχο του Anatolia College που με βοήθησε πολύ σε όλη αυτή την διαδικασία και μαζί κάναμε και δύο εργασίες για το ASTAC (Anatolia college science Technology annual conference).

KarditsaLive.Net: Η καθημερινότητα σου στο Λύκειο πως σε βοήθησε να εξελιχθείς περαιτέρω;

.Κάσσος: Στο Λύκειο υπήρξαν διάφορα προγράμματα που μου κρατούσαν το ενδιαφέρον όπως το πρόγραμμα terminators με επικεφαλής τον κ. Αναστάσιο Νομικό καθηγητή φυσικής και υποδιευθυντή του σχολείου, μια ομάδα ρομποτικής που θα συμμετείχε σε αντίστοιχους διαγωνισμούς ρομποτικής στην Ελλάδα. Επίσης, μου άρεσε και ένα project που κάναμε με την ομάδα, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που στόχο είχε να καταργήσεις τις πλαστικές σακούλες κυρίως σε περιοχές όπου για παράδειγμα η χελώνα Καρέτα-Καρέτα μπερδεύει την σακούλα με τροφή και τις τρώει. Ένα άλλον ενδιαφέρον πρόγραμμα ήταν τη φετινή χρονιά ένας διαγωνισμός στατιστικής όπου με τη βοήθεια της καθηγήτριας μαθηματικών κ. Κόγια Αναστασίας το 1ο ΓΕΛ πήρε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό στατιστικής. Επίσης είχα σημαντική βοήθεια και από τους καθηγητές μου Νομικό Αναστάσιο, Αναγνωστοπούλου Φωτεινή και Γκορίλα Χρυσούλα οι οποίοι συμπλήρωσαν και τις απαραίτητες συστατικές αποστολές για τα αμερικάνικα πανεπιστήμια.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο ο Ευάγγελος δούλεψε και πραγματοποίησε τα όνειρα του ήταν το 1ο ΓΕΛ Καρδίτσας. Το KarditsaLive.Net μίλησε με κάποιους από τους καθηγητές του Ευάγγελου που τον βοήθησαν στα ερευνητικά του προτζεκτ, τον κ. Νομικό Αναστάσιο και την κ. Κόγια Παναγιώτα καθώς και την διευθύντρια του σχολείου κ. Τσιούντου Αναστασία

Project Terminators: Ένα από τα πρωτοποριακά προγράμματα του 1ου ΓΕΛ ήταν το project terminators μια ομάδα ρομποτικής συντονιστής της οποίας είναι ο κ. Νομικός Αναστάσιος καθηγητής φυσικής και υποδιευθυντής στο σχολείο. «Ο Ευάγγελος ήταν πολύ καλός μαθητής και εξαιρετικός χαρακτήρας με ισχυρή θέληση και προσωπικότητα. Έβαζε στόχους που ακόμα και εμείς θεωρούσαμε εξαιρετικά δύσκολους και κατάφερνε να ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία. Ήταν ένα μεγάλο μάθημα ακόμα και για εμάς τους μεγαλύτερους ότι αν στοχεύεις ψηλά και προσπαθείς τίποτα δεν είναι ανέφικτο» μας είπε ο κ. Νομικός και συνέχισε: «Ο Ευάγγελος ήταν ένας από τους leaders της ομάδας ρομποτικής του σχολείου, terminators, και βοήθησε πάρα πολύ στο σχεδιασμό του πρότζεκτ το οποίο ήταν ένα ρομποτικό όχημα που θα αντικαθιστούσε το ρόλο των πλαστικών σακουλών στην αποκομιδή απορριμμάτων. Εύχομαι, η πορεία αυτή να είναι το ίδιο επιτυχημένη και στη συνέχεια της ζωής του Ευάγγελου και η επιτυχία του να εμπνεύσει και άλλους μαθητές, να αποτελέσει πρότυπο για τους νεότερους και να επιχειρήσουν ένα τόσο μεγάλο βήμα».

.ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: Πριν λίγους μήνες, τον Μάιο του ‘19 το 1ο ΓΕΛ πήρε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό Στατιστικής. Ο Ευάγγελος συμμετείχε στην ομάδα που διακρίθηκε στον διαγωνισμό και για τον οποίο μας μιλάει η καθηγήτρια μαθηματικών στο σχολείο και συντονίστρια της ομάδας, κ. Παναγιώτα Κόγια:« Ο Ευάγγελος είναι ιδιαίτερα ευφυής και πολύ οργανωμένος οπότε δεν είναι τυχαίο αυτό που κατάφερε με την εισαγωγή του στο Harvard. Ο ίδιος ανακάλυψε τον πανελλήνιο διαγωνισμό στατιστικής που το σχολείο μας πήρε την πρώτη θέση, και μου πρότεινε να συμμετέχουμε μαζί και με άλλους συμμαθητές που ήθελαν να μπουν στην ομάδα. Σαν εκπαιδευτικός χαίρομαι πάρα πολύ για την επιτυχία του Ευάγγελου και εμείς στο σχολείο κάναμε ότι μπορούσαμε για να τον βοηθήσουμε για να κάνει το επόμενο βήμα.»

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Για την επιτυχία του Ευάγγελου μας μίλησε και η διευθύντρια του Λυκείου κ. Τσιούντου Αναστασία

«Ο Ευάγγελος είναι ένα παιδί με στόχους, χαρισματικό που έκανε θεατρικά στις διάφορες δραστηριότητες του σχολείου, ήταν στη χορωδία δηλαδή δεν ήταν ένα παιδί που μόνο διάβαζε τα μαθήματα του, ενδιαφερόταν και για το γνωστικό αντικείμενο και για την κοινωνικοποίηση του σε ότι αφορούσε το σχολείο και ότι διοργανώναμε. Το σχολείο μας έδωσε ευκαιρίες στον Ευάγγελο να διακριθεί μέσα από διαγωνισμούς που κυνηγήσαμε όπως το Euroscola κτλ. Εμείς ενημερώνουμε όλους τους μαθητές εκ των οποίων κάποιοι ανταποκρίνονται και κάποιοι όχι. Ο Ευάγγελος ήταν από τους μαθητές που ανταποκρινόταν και όχι με μια απλή συμμετοχή αλλά έδινε τον καλύτερο του εαυτό και μας βοηθούσε και εμάς ώστε έχουμε πρώτα βραβεία κτλ. Αυτή είναι η πολιτική του σχολείου να δίνουμε ίσες ευκαιρίες και μην είναι ένα σχολείο που παρέχει ξερή γνώση αλλά να δίνει όλα αυτά τα εφόδια και τις ευκαιρίες ώστε ένα παιδί να συμμετέχει και σε καλλιτεχνικά πράγματα να έχει μια γνώση του τι γίνεται στην πόλη του, στον εθνικό και στον ευρωπαϊκό τομέα. Προσωπικά όταν έμαθα ότι ο Ευάγγελος έγινε δεκτός στο Harvard συγκινήθηκα πάρα πολύ, είναι μεγάλη τιμή για το σχολείο να υπάρχουν μαθητές που όλες αυτές τις ευκαιρίες που τους δίνουμε από το σχολείο τις εκμεταλλεύονται και εύχομαι και άλλα παιδιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ευάγγελου».

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όπως μας ανέφερε και η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ τα ενδιαφέροντα του Ευάγγελου δεν περιορίζονται μόνο στα μαθήματα και τη μελέτη. Έχει και άλλα ενδιαφέροντα και όπως μας λέει ο ίδιος ένας από τους λόγους που επέλεξε ένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο: «είδα ότι το σύστημα τους που είναι το liberal arts είναι πιο ελεύθερο και σου δίνει την δυνατότητα να αναπτύξεις και άλλα ενδιαφέροντα ταυτόχρονα με τις σπουδές σου». Συμμετέχει σε θεατρικές ομάδες και βοηθά στο πρόγραμμα της διεθνούς αμνηστίας για τους πρόσφυγες. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η ώριμη πολιτική σκέψη που τον διακρίνει παρόλο που είναι μόλις 18 χρονών, αλλά και η φιλοσοφία του για τον ρόλο της επιστήμης και το πώς μπορεί να αλλάξει ζωές προς το καλύτερο.

KarditsaLive.Net: Συμμετείχες στη βουλή των Εφήβων και στο Euroscola στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με βάση την εμπειρία σου στην Ελληνική Βουλή τι είναι αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι πολιτικοί σε ότι αφορά τις ανάγκες της νεολαίας, και πως θα μπορούσε το δημόσιο σχολείο που φοίτησες και εσύ να αλλάξει προς το καλύτερο με τη συνδρομή και της πολιτείας;

Κάσσος: Ένα πρόβλημα μεγάλο που υπάρχει είναι ότι δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των πολιτών, δηλ. γίνονται εκλογές και ακούγονται απόψεις αλλά στην συνέχεια δεν υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας. Σε ότι αφορά το σχολείο θα έπρεπε να υπάρχει λίγο μεγαλύτερη ελευθερία στο σχολείο να μπορεί ο κάθε μαθητής να ανακαλύπτει και τα δικά του ενδιαφέροντα και φυσικά μεγαλύτερη χρηματοδότηση για εκπαιδευτικά προγράμματα.

KarditsaLive.Net: Συμμετείχες και στο πρόγραμμα Youth Democracy Academy που είχε αντικείμενο τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Θες να μας πεις περισσότερα για αυτό;

Κάσσος: Ήταν ένα πρόγραμμα που αφορούσε την ευαισθητοποίηση των νέων ψηφοφόρων 17 έως 24 ετών για να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Κάναμε και διάφορες δράσεις εδώ στην Καρδίτσα για να ωθήσουμε τους νέους να ψηφίσουν στης Ευρωεκλογές. Γενικότερα με ενδιαφέρει πάρα πολύ το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα γιατί πιστεύω ιδιαίτερα στην Ελλάδα δεν συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει αυτό το σύνολο των θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων στις αποφάσεις που λαμβάνονται για την ίδια μας τη χώρα οπότε αν ασχοληθούμε με τα ευρωπαϊκά ζητήματα ουσιαστικά ασχολούμαστε και με τα ελληνικά.

KarditsaLive.Net: Γιατί σε ενδιαφέρει η πολιτική;

Κάσσος: Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να λέει ότι εμένα δεν με ενδιαφέρει η πολιτική γιατί οι πολιτικοί είναι οι άνθρωποι που εμείς επιλέγουμε για να παίρνουν κάποιες σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον μας οπότε αν δεν επικοινωνούμε μαζί τους και δεν βλέπουμε το τι αποτελέσματα έχουν οι αποφάσεις που παίρνουν για τη ζωή μας τότε ουσιαστικά δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας γιατί δεν επιλέγουμε σωστά τους ανθρώπους. Πέρα απ’ αυτό θα με ενδιέφερε να μπω και εγώ σ ’αυτόν τον αγώνα της λήψης των αποφάσεων για το μέλλον είτε της Ελλάδας είτε της Ευρώπης.

KarditsaLive.Net: Γυρίζοντας στη πρώτη σου επιλογή, τη Βιολογία και κοιτάζοντας το βιογραφικό σου βλέπουμε ότι ηγείσαι μιας διεθνούς ομάδας νέων μαθητών, την «Fighting 7000», που ασχολείται με την ανακάλυψη νέων μεθόδων για την ανίχνευση και αντιμετώπιση σπάνιων παθήσεων και μάλιστα τον Ιούλιο θα παρουσιάσεις το πρότζεκτ σου στη Νέα Υόρκη στο NYAS Global STEM Alliance Summit. Πες μας για αυτό το εγχείρημα.

Κάσσος: Το Fighting 7000 είναι ένα πρόγραμμα από το New York Academy of Sciences και συγκεκριμένα ένα πρόγραμμα που κάνει το Junior Academy που κάθε εξάμηνο βάζουν μια πρόκληση σε νέους από όλο τον κόσμο για να λύσουν ένα παγκόσμιο ζήτημα. Εγώ συμμετέχω σε μια διεθνή ομάδα με παιδιά από την Ινδία το Μεξικό τη Ρουμανία την Αμερική και την Ελλάδα και αφορά το πώς θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε και να θεραπεύσουμε ασθένειες σπάνιες ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλη πρόσβαση σε υλικοτεχνική υποδομή.

KarditsaLive.Net: Ποια είναι η φιλοσοφία σου σαν άνθρωπος και νέος επιστήμονας που θέλει να ασχοληθεί με την έρευνα και την αντιμετώπιση παθήσεων όπως ο Καρκίνος, το HIV κτλ. ;

Κάσσος: Αυτό που με ενδιαφέρει προσωπικά εμένα είναι όχι μόνο απλά η έρευνα και η ιατρική αλλά και το πώς εφαρμόζουμε τη λύση σε ένα πρόβλημα και πως τη διαδίδουμε στον κόσμο, είναι δηλαδή μια λύση που μπορεί να εφαρμοστεί παντού ή θα περιοριστεί μόνο σε κάποιους οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αυτή, οπότε και το κοινωνικό κομμάτι της επιστήμης με ενδιαφέρει πάρα πολύ.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ο Ευάγγελος είχε δίπλα του την οικογένεια του που συμπαραστάθηκε σε κάθε σημείο της πορείας του. «αν δεν υπήρχε αυτή η βοήθεια από τους γονείς μου ακόμα και για το πιο απλό, για παράδειγμα όταν διάβαζα για τις εξετάσεις στη Φυσική είχα τη βοήθεια του πατέρα μου ή ακόμα και όλα αυτά τα χρόνια η στήριξη στα προγράμματα που συμμετείχα με πήγαιναν σε κάθε συνάντηση. Χωρίς τη στήριξη τους θα ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρω κάτι τέτοιο» μας είπε ο Ευάγγελος.

.Ο πατέρας του Ευάγγελου κ. Λεωνίδας Κάσσος καθηγητής φυσικής και υπάλληλος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Καρδίτσας μας εξηγεί για τις φιλοδοξίες του γιου του: «Γνωρίζαμε για τις φιλοδοξίες του Ευάγγελου και τον στηρίζαμε σε κάθε του βήμα. Η επιτυχία του Ευάγγελου είναι κάτι που και εμείς προσπαθούμε ακόμη να συνειδητοποιήσουμε γιατί ξέραμε ότι θα κάνει αιτήσεις γι αυτά τα πανεπιστήμια αλλά το ποσοστό αποδοχής είναι πάρα πολύ μικρό οπότε προσπαθούσαμε να τον προσγειώσουμε λίγο. Τώρα πλέον που πραγματοποιήθηκε το όνειρο του είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, όλη η προσπάθεια που έκανε τόσα χρόνια έφερε τους καρπούς που ήθελε. Το επίτευγμα του Ευάγγελου είναι ακόμα ποιο σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι ανακάλυπτε μόνος του κάθε καινούριο πρόγραμμα που μπορούσε να γίνει δεκτός δεν τον σπρώξαμε εμείς κάπου. Μετά το Δημοτικό όπου τον πηγαίναμε εμείς σε κάποιους διαγωνισμούς μαθηματικών, όλα τα προγράμματα που έκανε τα έβρισκε μόνος του. Στην υποτροφία στο CTY πήρε την υποτροφία και πήγε μόνος του, εμείς απλώς στηρίζαμε και τον βοηθούσαμε να πραγματοποιήσει αυτά που ήθελε να κάνει».

Από τη πλευρά της η μητέρα του Ευάγγελου κ. Βιβή Ναούμη μας λέει για την επιτυχία του γιού της. «Όταν μάθαμε ότι ο Ευάγγελος έγινε δεκτός στο Harvard τα συναισθήματα μας ήταν μεγάλη χαρά, περηφάνια και έκπληξη γιατί δεν είχαμε καμία αίσθηση με τι κριτήρια επιλέγουν τους υποψηφίους, είχαμε την αίσθηση της βαθμολογίας αλλά επειδή ο Ευάγγελος δεν συμβουλεύτηκε κάποιον από τα άτομα που ετοιμάζουν τους φακέλους, τα έκανε όλα εντελώς μόνος του δεν ξέραμε τι ακριβώς απαιτούνταν για να γίνεις δεκτός. Το αίσθημα της έκπληξης θα έλεγα είναι το κυρίαρχο γιατί ο Ευάγγελος, ανεξάρτητα από τη δική μας στήριξη που τον συνοδεύαμε σε κάθε διαγωνισμό, έκανε όλες τις διαδικασίες και το ψάξιμο για την είσοδο στο Harvard μόνος του και απέδειξε ότι οποιοδήποτε παιδί μπορεί να πάει εκεί ανεξάρτητα από το κοινωνικό του υπόβαθρο. Είναι εφικτό για ένα μαθητή δημοσίου σχολείου να περάσει σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο και ήταν μεγάλη ευχάριστη έκπληξη για όλους μας.»

KarditsaLive.Net: Όταν σας είπε ο γιός σας ότι σκοπεύει να κάνει αίτηση για το Harvard πως αντιδράσατε;

Μητέρα: «Επειδή ο Ευάγγελος από μικρός μας έλεγε τις φιλοδοξίες του ότι ήθελε για παράδειγμα να σπουδάσει εγκληματολογία στην Αμερική κτλ., ήταν μια αίσθηση που είχαμε εμείς ότι ο Ευάγγελος γενικά δεν θα σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά θα φύγει στην Ευρώπη. Η επιλογή του να πάει σε Αμερικάνικο πανεπιστήμιο πιστεύω είχε να κάνει με το γεγονός ότι εκεί το σύστημα είναι πιο ελεύθερο και ο Ευάγγελος είναι ένα παιδί που ασχολείται με πολλές δραστηριότητες. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην επιλογή του έπαιξε ότι τον πρώτο χρόνο υποτροφίας του στο CTY γνώρισε αμερικάνους καθηγητές οπότε εκεί κατάλαβε πόσο εύκολο ήταν να επικοινωνήσει μαζί τους, να συνεργαστεί και να αναπτύξει προσωπικές επαφές. Ότι δεν είναι δηλαδή παράλογο ένα παιδί από ένα δημόσιο σχολείο να βρεθεί με αυτούς τους ανθρώπους και να επικοινωνήσει μαζί τους. Αυτό του έδωσε ώθηση να αρχίσει να ασχολείται με διάφορα πράγματα».

KarditsaLive.Net: Σε τέσσερα χρόνια πλέον ο γιος σας θα είναι αισίως απόφοιτος του Harvard. Πώς βλέπετε το μέλλον του και τις φιλοδοξίες του;

Μητέρα: «Εμένα προσωπικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βρει τα πράγματα εκεί ακριβώς όπως τα φαντάζεται και να του ταιριάξει το περιβάλλον που θα πάει και από εκεί και πέρα να κάνει ότι τον ευχαριστεί να διαλέξει τον δρόμο που θα τον κάνει και χαρούμενο αλλά και να είναι το ίδιο δημιουργικός. »

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ

Στο τέλος ο Ευάγγελος μας μιλάει για τις προσωπικές του φιλοδοξίες, πως βλέπει την Ελλάδα και την πόλη του την Καρδίτσα μετά τις σπουδές αλλά και πιο μήνυμα αφήνει στη νέα γενιά των μαθητών που μπορεί να δουν την πορεία του και να θελήσουν να στοχεύσουν ψηλά όπως ο ίδιος.

KarditsaLive.Net: Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου για μετά το Harvard, θα ήθελες να επιστρέψεις στην Ελλάδα ή να συνεχίσεις στην Αμερική;

Κάσσος: Οι βλέψεις μου είναι να συνεχίσω στην Αμερική. Θα μου άρεσε να μείνω και να εγκατασταθώ εκεί. Θα ήθελα επίσης να συνεχίσω με ένα μεταπτυχιακό, ένα διδακτορικό ίσως, να ασχοληθώ με την έρευνα στη Βιολογία ή να μπω και στο πεδίο της Αμερικάνικης πολιτικής ή να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία στα αμερικάνικα media.

KarditsaLive.Net: Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καρδίτσα θα ήθελες κάποια στιγμή να επιστρέψεις και να συνεισφέρεις με κάποιο τρόπο;

Κάσσος: Πάντα το έχω αυτό στο μυαλό μου να γυρίσω κάποια στιγμή στην Καρδίτσα αν υπάρχει κάποια ευκαιρία κάποιο πρόγραμμα για να βοηθήσω και την τοπική κοινωνία. Τώρα πριν φύγω θα κάνω ένα project με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με το Harvard, θα δημιουργήσουμε ένα κέντρο για νέους εδώ στη πόλη της Καρδίτσας και να λειτουργεί σαν open space όπου θα μπορούν να συνεργάζονται και να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις από οργανισμούς που ασχολούνται με τους νέους.

KarditsaLive.Net: Για τα παιδιά που ενδεχομένως να μάθουν την ιστορία σου και θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα σου τι έχεις να τους πεις;

Κάσσος: Αξίζει να προσπαθήσει κανείς όλη αυτή τη διαδικασία εισαγωγής σε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο γιατί πρώτα απ’ όλα μαθαίνεις πολλά πράγματα για τον εαυτό σου. Όταν σου ζητάει το πανεπιστήμιο για παράδειγμα να γράψεις μια έκθεση 650 λέξεων για ένα συγκεκριμένο θέμα ή για μία εμπειρία σου τότε σκέπτεσαι τι έχω κάνει στη ζωή μου και μπορώ να το προβάλω; Έτσι ανακαλύπτεις και λίγο τον εαυτό σου, δηλαδή μέσα από αυτή τη διαδικασία εγώ μπόρεσα να ανακαλύψω καλύτερα ποια είναι η πορεία μου, ποιος είμαι εγώ και ποιοί είναι οι στόχοι μου για το μέλλον οπότε είναι και ένας τρόπος αυτογνωσίας όλη αυτή η διαδικασία. Λέω στα παιδιά να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, όσο δύσκολα και αν φαντάζουν, με προσπάθεια και επιμονή στο τέλος θα καταφέρουν να τα πραγματοποιήσουν.

Πηγή: KarditsaLive.Net - Ν.Κ.