Στους 99, σε σύνολο 293, ανέρχονται οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν σήμερα στην Καρδίτσα, που σημαίνει ότι έχει εξεταστεί και εγκριθεί το αίτημα ασύλου που κατέθεσαν όταν εισήλθαν στην χώρα μας.
Αίτημα που έχει κατατεθεί και από τους υπόλοιπους 194 αλλά βρίσκεται υπό εξέταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει από λίγους μήνες έως και δύο χρόνια, ανάλογα τον όγκο των αιτήσεων που βρίσκονται σε αναμονή στην υπηρεσία ασύλου.
Αναφερόμαστε, βέβαια, στο πρόγραμμα φιλοξενίας (ESTIA), που υλοποιεί η ΑΝΚΑ και που τον προσεχή Αύγουστο κλείνει δύο χρόνια ζωής.
Η αναγνώριση της ιδιότητας του πρόσφυγα έχει δύο πλευρές. Από τη μία δίνει την δυνατότητα σε αυτόν που την έχει να εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα και να μετακινηθεί, έχοντας ουσιαστικά τα δικαιώματα που έχει ένας Έλληνας πολίτης και από την άλλη ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση για την έξοδό του από το πρόγραμμα εστίας. Συγκεκριμένα του δίνεται έξι μήνες περιθώριο να αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει. Με τις επιλογές να συμπεριλαμβάνουν την μετοίκηση σε άλλη χώρα της Ε.Ε. για συνένωση με την οικογένεια, την παραμονή στην χώρα μας και την ενσωμάτωσή του, την επιστροφή στην πατρίδα του κ.λ.π.
Η συγκεκριμένη οδηγία του υπουργείου έχει ακριβή εφαρμογή για όσους πήραν την ιδιότητα του πρόσφυγα από 1/1/2019 και μετά. Για όσους την απέκτησαν νωρίτερα έχουν ορισθεί ή θα ορισθούν χρονοδιαγράμματα. Πιο αναλυτικά όσοι εγκρίθηκε η αίτησή τους μέχρι 31/12/2017 πρέπει να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα μέχρι τέλος του μήνα που διανύουμε, στις 31/5.
Για το 2018 δεν υπάρχει ακόμα σχετική οδηγία και οι δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες βρίσκονται εν αναμονή έκδοσής της. Ενώ για το 2019 ισχύει το εξάμηνο όπως προείπαμε.
Τι ισχύει στην Καρδίτσα
Ας δούμε τώρα τι ισχύει με τους 99 συνανθρώπους μας που έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και φιλοξενούνται μέσω του προγράμματος στην Καρδίτσα.
Στην κατηγορία του 2017 ανήκουν 8 άτομα και συγκεκριμένα δύο οικογένειες. Με βάση το νόμο θα έπρεπε να αποχωρήσουν από αυτό στις επόμενες 8 ημέρες, όμως θα παραμείνουν για έξι ακόμα μήνες καθώς ο ίδιος νόμος προβλέπει εξαιρέσεις σε πολύ ειδικές περιπτώσεις όπως νεογέννητα παιδιά. Οι συγκεκριμένες, λοιπόν, οικογένειες αιτήθηκαν και έλαβαν παράταση λόγω ευαλωτότητας.
Ο μεγάλος όγκος συμμετεχόντων στο πρόγραμμα που έχει ιδιότητα πρόσφυγα την έλαβε το 2018. Πρόκειται για 76 άτομα τα οποία είναι σε αναμονή για τον ορισμό από την πλευρά του υπουργείου της καταληκτικής ημερομηνίας.
Οι υπόλοιποι 15 είδαν να εγκρίνεται το αίτημα τους μέσα στο 2019. Ένας εξ αυτών τον Ιανουάριο, εννέα τον Φεβρουάριο και πέντε τον Απρίλιο. Για αυτούς ισχύει το εξάμηνο από την ημέρα έγκρισης.
Γενικότερα θεωρείται δεδομένο ότι μέσα στο 2019 θα αποχωρήσει η συντριπτική πλειοψηφία των 99 προσφύγων και θα αντικατασταθεί από άλλους που έχουν υποβάλει αίτημα καθώς το πρόγραμμα φιλοξενίας παραμένει σε ισχύ.
Αυτό για το οποίο δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα είναι το αν κάποιοι εξ αυτών θα επιχειρήσουν να παραμείνουν στην πόλη μας, ασκώντας επαγγελματική δραστηριότητα που θα τους εξασφαλίζει τα προς το ζην.
Από τους αρμόδιους της ΑΝ.ΚΑ που μας έδωσαν τα παραπάνω στοιχεία, είχαμε την πληροφόρηση πως υπάρχει ένα διερευνητικό ενδιαφέρον που μόνο όταν οριστικοποιηθεί θα δώσει εικόνα.
Τέλος να αναφέρουμε ότι στους 22 περίπου μήνες του προγράμματος είχαμε 58 εξόδους από αυτό, αλλά καμία εξ αυτών δεν έγινε λόγω ολοκλήρωσης του χρόνου δικαιώματος παραμονής.  Πιο αναλυτικά 24 άτομα αποχώρησαν παράτυπα χωρίς να ενημερώσουν και μετά από αναζήτηση 15 ημερών βρέθηκαν σε άλλη δομή, 6 μεταφέρθηκαν επισήμως σε άλλη δομή φιλοξενίας, 18 αποχώρησαν εθελοντικά και 10 μεταφερθήκαν σε άλλη χώρα της Ε.Ε.  για συνένωση οικογενειών. Στους τελευταίους θα πρέπει να προσθέσουμε άλλους έξι, που ήταν εκτός προγράμματος φιλοξενίας.

karditsalive.net