Έναν κλοιό από συνοριοφύλακες σχηματίζει σταδιακά η FRONTEX κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, προκειμένου να ανακόψει τις «διαρροές» προσφύγων και μεταναστών από την χώρα μας προς αυτές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω των βαλκανικών διαδρομών. Τα 50 στελέχη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στην Αλβανία, στα σύνορα με την Ελλάδα, εγκαινίασαν την πρώτη παρουσία της FRONTEX σε χώρα μη μέλος της Ε.Ε., στο πλαίσιο του νέου, αναβαθμισμένου της ρόλου.
Σύντομα αναμένεται να εγκατασταθεί αντίστοιχη δύναμη και στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας -όπου υπηρετούν ήδη 30 Ούγγροι συνοριοφύλακες, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας της γειτονικής χώρας με την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν- ενώ ακολουθούν κι άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Ακόμα και στη μεθόριο με την Βουλγαρία, που αποτελεί συνοριακή περιοχή μεταξύ χωρών μελών της Ε.Ε., ο Μπόικο Μπορίσοφ έχει προβλέψει την επιστράτευση αστυνομικής και στρατιωτικής δύναμης σε περίπτωση που χρειαστεί.
Στο ελληνικό έδαφος υπηρετούν εδώ και χρόνια δεκάδες συνοριοφύλακες της FRONTEX, κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίοι πραγματοποιούν κοινές περιπολίες με Έλληνες αστυνομικούς, υπό την ευθύνη και την διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συνεισφέρουν με υλικοτεχνικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων. Η πάλαι ποτέ βαλκανική οδός, μέσω της οποίας μετακινήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατά τη διάρκεια κορύφωσης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, έχει κλείσει από την άνοιξη του 2016, αλλά παραμένει διάτρητη.
Μετά την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης, έχει περιοριστεί αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει εκλείψει η κινητικότητα στην περιοχή. Με συνεχείς επιχειρήσεις της, με τη συνδρομή και της FRONTEX, η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να ανακόψει τη δράση των κυκλωμάτων, που πωλούν ελπίδα, μεταφέροντας εγκλωβισμένους μετανάστες σε κρυφά και αφύλακτα περάσματα. Τα αυξημένα μέτρα, σε συνδυασμό με τον φράχτη, αλλά και τις επαναπροωθήσεις όσων πιάνονται από τις Αρχές της γειτονικής χώρας, έχουν στρέψει τη δραστηριότητα των κυκλωμάτων και δυτικά, στα ορεινά, δύσβατα και δασικά περάσματα της ελληνοαλβανικής μεθορίου.
Στο ελληνικό έδαφος, στην περιοχή της Ηπείρου, υπηρετούν 15 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες της FRONTEX, οι οποίοι υπάγονται στη διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ. και πραγματοποιούν κοινές επιχειρήσεις με τους Έλληνες αξιωματικούς. Από τις 22 Μαϊου η φύλαξη των συνόρων ενισχύθηκε και από την άλλη πλευρά, με την εγκατάσταση δύναμης 50 συνοριοφυλάκων στο αλβανικό έδαφος, με στόχο την παροχή συνδρομής στις αλβανικές Αρχές, τόσο για τη μετανάστευση, όσο και για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος. Εκτός από έμψυχο δυναμικό, η αποστολή περιλαμβάνει, επίσης, 16 περιπολικά αυτοκίνητα, θερμικές κάμερες και άλλον εξοπλισμό εντοπισμού.
«Βήμα – βήμα φέρνουμε την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην Ε.Ε.»
Από τα Τίρανα, όπου έγινε η επίσημη εκδήλωση για την εγκατάσταση της δύναμης, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε για ένα ιστορικό βήμα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα αναπτυχθούν σε χώρα εκτός την Ε.Ε. και θα μπορούν να προσφέρουν άμεση και επί τόπου βοήθεια σε χώρα εταίρο. Παρόμοιες συμφωνίες έχουν ήδη μονογραφεί με την Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. «Βήμα – βήμα φέρνουμε την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Έλληνας Επίτροπος.
Αρμόδιες αστυνομικές πηγές επεσήμαναν στο ethnos.gr πως η παρουσία της ευρωπαϊκής δύναμης θα λειτουργήσει αμφίπλευρα. Η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στην απέναντι πλευρά θα συμβάλλει και στην αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών από την Αλβανία στην Ελλάδα, ενώ θα αποθαρρύνει τη δράση των κυκλωμάτων που επιχειρούν να εισάγουν ναρκωτικά μέσω των περασμάτων. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως οι προσπάθειες εξόδου προσφύγων και μεταναστών προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω των συγκεκριμένων διαδρομών είναι περιορισμένες και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
Στην Ελλάδα υπηρετούν σήμερα συνολικά 671 στελέχη της FRONTEX, με 44 περιπολικά, 11 σκάφη, 1 ελικόπτερο, 1 αεροπλάνο και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Η πλειονότητα της δύναμης επιχειρεί στα ανατολικά σύνορα της χώρας, τόσο στα χερσαία -κατά μήκος του ποταμού Έβρου- όσο και στα θαλάσσια, με στόχο την αποτροπή εισόδου προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Στα βόρεια σύνορα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι εγκατεστημένη δύναμη μερικών δεκάδων συνοριοφυλάκων, με στόχο την ενίσχυση της «ασπίδας» για την αποτροπή εξόδου προς την Κεντρική Ευρώπη.
Η κινητικότητα στα Δυτικά Βαλκάνια
Ο χάρτης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) για τις εισόδους προσφύγων και μεταναστών ανά χώρα, αναδεικνύει πως η κινητικότητα στις διαδρομές των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει ενεργή και πως τα σύνορα μεταξύ των χωρών της περιοχής παραμένουν διάτρητα.
ΧΩΡΑ    ΑΦΙΞΕΙΣ 2019 (ως 23/7)    ΑΦΙΞΕΙΣ 2018
ΕΛΛΑΔΑ    22.032    50.215
Βουλγαρία    1.006    2.576
Βόρεια Μακεδονία    772    3.132
Αλβανία    1.254    3.399
Κόσοβο    496    594
Μαυροβούνιο    3.506    4.645
Σερβία    6.577    8.827
Βοσνία - Ερζεγοβίνη    13.831    23.848
Κροατία    7.153    8.092
Σλοβενία    5.087    8.477
Όπως αναφέρεται, εξάλλου, στην τελευταία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι εισερχόμενοι εκφράζουν την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο στην χώρα όπου βρίσκονται, ως μέσο προσωρινής τους τακτοποίησης, αλλά ο στόχος τους είναι να συνεχίσουν το ταξίδι προς τις χώρες της Δύσης. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως από τους 22.100 ανθρώπους που εξέφρασαν τέτοια πρόθεση στη Βοσνία το 2018, μόνο το 7% υπέβαλλε αίτηση ασύλου. Στη Σερβία το έκανε το 4% σε ένα σύνολο 8.500 ανθρώπων και στην Αλβανία μόλις το 1% σε ένα σύνολο 4.000.
Πεθαίνοντας στους δρόμους της μετανάστευσης
Πρόσφατα, κοντά στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας, οδηγός βυτιοφόρου άνοιξε το καπάκι της δεξαμενής και είδε έντρομος 4 ανθρώπους να κείτονται στον πάτο χωρίς τις αισθήσεις τους. Οι 2 εξ αυτών ήταν ήδη νεκροί.
Στην έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας παρατίθενται στοιχεία και για τους συνολικά 136 καταγεγραμμένους θανάτους προσφύγων και μεταναστών στις χερσαίες μεταναστευτικές διαδρομές της περιοχής κατά τη διάρκεια του 2018.
•    49 πνίγηκαν σε υδάτινα συνοριακά περάσματα -οι 27 εξ αυτών στον Έβρο και άλλοι 11 στον ποταμό Kupa στα σύνορα Κροατίας – Σλοβενίας.
•    32 σκοτώθηκαν σε τροχαία -οι 29 στη διαδρομή μεταξύ Έβρου και Θεσσαλονίκης
•    12 βρέθηκαν νεκροί σε κρύπτες φορτηγών ή τρένων
•    9 χτυπήθηκαν πεζοί από τρένο
•    5 παρασύρθηκαν από οχήματα στο δρόμο
•    8 έπεσαν θύματα εγκληματικών ομάδων
•    8 πέθαναν από κρυοπαγήματα

ethnos.gr