Σε νέο τεστ αντανακλαστικών για τις ελληνικές υγειονομικές αρχές αναδεικνύεται το ζήτημα της διαχείρισης των εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού, κάθως συμπληρώνεται μία εβδομάδα από το «άνοιγμα» των πυλών εισόδου της χώρας.
Από τα εννέα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την περασμένη Κυριακή, ο ΕΟΔΥ έφτασε να ανακοινώνει χθες 49 νέα κρούσματα σε 24 ώρες. Όπως έγινε γνωστό τα 36 εξ αυτών εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Προμαχώνα. Είκοσι από τα κρούσματα ήταν πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία, ενώ τα υπόλοιπα 16 κάτοικοι άλλων χωρών.
Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου κι ένα κρούσμα  βρέθηκε στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής.
Την ίδια ώρα προβληματισμό γεννούν και οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν σε τοπικά γλέντια και πανηγύρια ανά την Ελλάδα.
Αναφερόμενος χθες στην εικόνα που παρουσιάζεται μετά το άνοιγμα του τουρισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως η Ελλάδα είναι «από τις πολύ λίγες χώρες, αν όχι η μοναδική, που εξακολουθεί να κάνει στοχευμένους ελέγχους ταξιδιωτών».
«Χρησιμοποιούμε έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας επιτρέπει να εντοπίζουμε τους τουρίστες οι οποίοι θα υποβληθούν σε έλεγχο κατά την άφιξή τους. Για τη διευκόλυνση του ελέγχου αυτού όλοι οι επισκέπτες της χώρας είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν το έντυπο Passenger Locator Form (PLF), 48 ώρες πριν την άφιξή τους, ώστε να παίρνουν  το QR Code» θύμισε.
Ανακοίνωσε επίσης πως σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση και κατόπιν εισήγησης των ειδικών, οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, θα ξεκινήσουν ξανά από τις 15 Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά τη Σουηδία δήλωσε πως «παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα προβούμε στις σχετικές ανακοινώσεις, ανάλογα με την εξέλιξή τους».

naftemporiki.gr