Εν μέσω ενός μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων ακόμα και σε μεγάλα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, όπως η Χίος και Σάμος, πραγματοποιήθηκε, χθες, Μεγάλη Τετάρτη, η σύνοδος του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Αμυνας.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος έθεσε (μέσω τηλεδιάσκεψης) στους ομολόγους του, του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, τόσο τις χθεσινές υπερπτήσεις όσο και τη συνολικότερα επιθετική συμπεριφορά της Αγκυρας στον Εβρο και στο Αιγαίο, παρά το γεγονός ότι η σύνοδος ήταν κατά κύριο λόγο αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι χθεσινές υπερπτήσεις αποτελούν, επίσης, σαφή παραβίαση του μορατόριουμ το οποίο συνηθιζόταν να υπάρχει κατά τις εορταστικές ημέρες, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πέρα από τη Χίο και τη Σάμο, τα τουρκικά F-16 πέταξαν, επίσης, πάνω από Αρκιούς, Γρυλούσα, Λειψούς, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες. Ηδη, προτού καν ολοκληρωθεί το πρώτο τετράμηνο του 2020, έχουν πραγματοποιηθεί 217 υπερπτήσεις, αριθμός ο οποίος αποτελεί ρεκόρ δεκαετιών.
Η αμέσως χειρότερη χρονιά ήταν η περυσινή (2019) με 124 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους να καταγράφονται για όλο το έτος. Μάλιστα, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν προστεθεί σε αυτόν ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος) αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα στον Εβρο.
Την ίδια στιγμή, το Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.) και το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή στο Ανατολικό Αιγαίο, προκειμένου να αποτραπούν πιθανές προσπάθειες μεταφοράς μεταναστών από τα μικρασιατικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι πίσω από τα σκάφη του Λιμενικού επιχειρούν 15 πλοία του Π.Ν., αριθμός ο οποίος προσεγγίζει τον βαθμό επαγρύπνησης που υπήρχε μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, κατά τον μήνα που διήρκεσε η κρίση στον Εβρο.
To τελευταίο 24ωρο καταγράφονται μηδενικές αφίξεις στα ελληνικά νησιά, ενώ οι δυνάμεις που έχουν επιφορτιστεί με την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων απέτρεψαν κάποιες προσπάθειες.
Η πτυχή του μεταναστευτικού ετέθη χθες από τον κ. Παναγιωτόπουλο στην  τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ιδιαιτέρως για την αναγκαιότητα συνέχισης της ναυτικής δραστηριότητας καταγραφής και επιτήρησης στο Ανατ. Αιγαίο από τα πλοία της SNMG-2, της ναυτικής ομάδας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που έχει αναλάβει αυτό τον ρόλο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπ. Εθνικής Αμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος «ανέδειξε τις αρνητικές συνέπειες των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία σε συνδυασμό με την έξαρση του COVID-19 και κάλεσε τους συμμάχους να διαθέσουν επιπρόσθετες δυνάμεις στη συμμαχική δραστηριότητα εναντίον της μετανάστευσης στο Αιγαίο».
Επιπλέον, τόνισε ότι «η άσκηση πίεσης με οργανωμένες μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας στον Εβρο και στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, συνοδευόμενη από εκστρατεία διασποράς ψευδών ειδήσεων διεθνώς, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και με αποφασιστικότητα από την ελληνική κυβέρνηση».
Σε ευρύτερο επίπεδο οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η Συμμαχία πρέπει να παρέχει τις δυνατότητες άμυνας και αποτροπής που διαθέτει «έναντι του συνόλου των απειλών και των προκλήσεων ασφάλειας που παραμένουν ισχυρές», ενώ συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν αναλόγως και οι δομές πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ (H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ)