Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά.
«Χαίρομαι που σας συναντώ με τη νέα μου ιδιότητα» είπε ο πρωθυπουργός ανταλλάσσοντας χειραψία με τον τούρκο πρόεδρο.
Στη συνάντηση μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ενώ τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν οι Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ.
Προσφυγικό και Κυπριακή ΑΟΖ
Το τετ α τετ έρχεται σε μια συγκυρία αυξημένης προκλητικότητας από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, και ενώ έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου.
Πρόκειται για θέματα που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητείται από την Τουρκία η εφαρμογή της συμφωνίας.
Η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του διαλόγου, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι, εάν η Τουρκία επιθυμεί επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων, θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την πρότασή του για «επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες».
Η ομιλία Ερντογάν στη συνέλευση του ΟΗΕ
Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητο από την ελληνική πλευρά ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει νέες απειλές.
«Στη Μεσόγειο, θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκύπριων. Είμαστε ανοιχτοί σε win-win προτάσεις» τόνισε ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση,  προσθέτοντας πως δεν βλέπει λύση για το κυπριακό, γεγονός για το οποίο επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
«Παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, το κυπριακό δεν θα επιλυθεί εξαιτίας της ασυμβίβαστης και άδικης στάσης που κρατούν οι Ελληνοκύπριοι» είπε χαρακτηριστικά.
Για την κατάσταση στη Μεσόγειο, είπε: «Στη Μεσόγειο, θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκύπριων. Είμαστε ανοιχτοί σε win-win προτάσεις».
Μητσοτάκης – Ερντογάν… πριν από δύο χρόνια
Υπενθυμίζεται πως στις 7 Δεκεμβρίου 2017, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συναντηθεί στην τουρκική πρεσβεία επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου. Μία συνάντηση που κράτησε περίπου 35 λεπτά.
Από την Πειραιώς είχαν δώσει ιδιαίτερο βάρος στις συνομιλίες που θα είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο. Η θεματολογία περιστράφηκε στο Κυπριακό, το προσφυγικό και φυσικά στις διμερείς σχέσεις.

(in.gr)