Σε κόκκινο συναγερμό, μετά τη «έκρηξη» κρουσμάτων βρίσκεται τόσο το επιστημονικό, όσο και το κυβερνητικό επιτελείο της χώρας μας. Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, παρά το ότι βρίσκονται σε ισχύ αυστηρά μέτρα, τα οποία όμως φαίνεται να μην αποδίδουν αρκετά.
Η Τετάρτη 21/10 επεφύλασσε μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας, αφού ο σημερινός αριθμός των 865 κρουσμάτων σε 24 μόλις ώρες σμπαράλιασε το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 667 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων του φονικού ιού, όπου με τη σειρά του είχε συντρίψει το προηγούμενο ρεκόρ των 508, το οποίο μοιάζει πλέον πολύ μακρινό…
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερωθεί λεπτομερώς για την κατάσταση αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κύπρο, το απόγευμα, όπου μαζί με το επιστημονικό επιτελείο θα αποφασίσουν τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι.
Τα μέτρα που εξετάζονται
Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα που εξετάζονται είναι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από την ώρα που κλείνει η εστίαση σε κάθε περιοχή έως τις 06:00. Για παράδειγμα, με τα υπάρχοντα μέτρα, στην Αττική, όπου η εστίαση κλείνει τα μεσάνυχτα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 00:00 έως τις 06:00. Σε περιοχές που βρίσκονται στο «κίτρινο» και η εστίαση κλείνει στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας για ισχύσει από εκείνη την ώρα, έως τις 06:00. Σε περίπτωση που αποφασιστεί η εστίαση να κλείνει νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, το ίδιο θα γίνει και με την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις του πλανήτη με πιο πρόσφατη το Παρίσι, όπου από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 06:00 δεν… κινείται τίποτα. Το νυχτερινό lockdown θεωρείται ότι θα «βοηθήσει» να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από τους νέους, καθώς από τη μία θα «αδειάσουν» τα κέντρα διασκέδασης, όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και θα αντιμετωπιστεί ο συγχρωτισμός στις πλατείες και τα πάρκα μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά.
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω αναφορικά με την εστίαση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατεβάζουν ρολά τα καταστήματα νωρίτερα απ’ ότι συμβαίνει τώρα.
Ακόμα, εξετάζεται η ευρύτερη χρήση μάσκας, δηλαδή το να γίνει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και σε περιοχές χαμηλότερου επιπέδου κινδύνου.
Ένα επιπλέον μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι ο διπλασιασμός του προστίμου για όσους δεν φορούν μάσκα, δηλαδή από τα 150 ευρώ η «καμπάνα» να πάει στα 300, καθώς και η αυστηροποίηση των ελέγχων από τις αρχές για την τήρηση όλων των μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα ίσως να ανακοινωθούν νωρίτερα από την Παρασκευή που είναι η επόμενη επίσημη τηλεοπτική ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

(in.gr)