Μέσα σε ένα όργιο προπαγάνδας αλλά και επιθετικής πολιτικής από την τουρκική πλευρά, όπως η πρόθεση για αποστολή 1.000 αστυνομικών και ανδρών των ειδικών δυνάμεων στα ελληνοτουρικά σύνορα, η γειτονική χώρα δείχνει ότι θέλει να δυναμιτίσει το κλίμα μετά τα «χαστούκια» που δέχθηκε  από την ηγεσία της ΕΕ για το νέο προσφυγικό «τσουνάμι» που προκάλεσε .
Η κατάσταση στον Έβρο ήταν τεταμένη και το πρωί της Παρασκευής, όταν από την πλευρά της τουρκικής πλευράς εκτοξεύθηκαν χημικά και δακρυγόνα προς τους Έλληνες ενώ κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες και 1.000 τούρκοι κομάντος.
Στις 7.30 το πρωί, της Παρασκευής, παρατηρήθηκε κινητικότητα στην τουρκική πλευρά και ελάχιστα λεπτά μετά μικρές, διάσπαρτες ομάδες προσφύγων ξεκίνησαν να επιχειρούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.
Και αυτή η επιχείρηση εισόδου, απετράπη από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, η ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα έχει ενταθεί από χθες, όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση της γειτονικής χώρας να στείλει 1.000 Τούρκους, μέλη των ειδικών δυνάμενων προκειμένου να… βοηθήσουν τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τούρκοι σήκωσαν και drone για να κατευθύνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να περάσουν προς την ελληνική επικράτεια. Εκείνη τη στιγμή, τουρκικές δυνάμεις έριξαν ταυτόχρονα δακρυγόνα σε τρία διαφορετικά σημεία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA , μία ομάδα μεταναστών προσπάθησε να κόψει τα συρματοπλέγματα με εργαλεία που πήραν από μέλη τουρκικών δυνάμεων.
Έφτασαν και αναπτύχθηκαν οι 1.000 τούρκοι κομάντος
Εν τω μεταξύ, σε λιγότερο από 24ωρες, οι τούρκοι κομάντος έφτασαν στην απέναντι πλευρά και παίρνουν – σύμφωνα με πληροφορίες – τις θέσεις τους κατά μήκος των συνόρων.
Την ίδια στιγμή, ορισμένες από τις ομάδες προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται κοντά στις Καστανιές στον Έβρο, απελπισμένοι από τις άθλιες συνθήκες του πρόχειρου καταυλισμού που έχει στηθεί αλλά και από το γεγονός ότι δεν μπορούν να περάσουν προς ευρωπαϊκό έδαφος, άρχισαν να παίρνουν το δρόμο της επιστροφής.
Φτάνουν δυνάμεις των ΕΚΑΜ στον Έβρο – Μεγαλώνει ο φράχτης
Η ελληνική πλευρά πάντως δεν κάθετε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Όπως έγινε γνωστό, σε μήκος 30 χιλιομέτρων, κυρίως στην περιοχή Πέταλο Εβρου, θα εκτείνεται ο νέος φράχτης στην ελληνοτουρκική μεθόριο που θα κατασκευάσει η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να υπάρχει πλήρης αποτροπή της εισόδου μεταναστών και προσφύγων που ωθούνται από τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Την ίδια ώρα λεωφόρος Κατεχάκη αποστέλλει στην περιοχή νέες ομάδες των ΕΚΑΜ ως «απάντηση» στην αποστολή οπό πλευράς του καθεστώτος Ερντογάν 1000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας προκειμένου να «μπλοκάρουν» την οπισθοχώρηση των προσφύγων.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες είχαν κατασκευασθεί έργα «οχύρωσης» του Εβρου με ειδικές κατασκευές εντός του ποταμού, για την μη προσέγγιση λέμβων που μπορεί να μεταφέρουν αλλοδαπούς ή των «ζόντιακ» που θα χρησιμοποιούν οι 1.000 Τούρκοι κομάντος.
Σκηνικό σύγκρουσης στα σύνορα
Εν τω μεταξύ, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη συνοριογραμμή του Εβρου γίνονται πιόνια σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, καθώς κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί όταν όσοι προσπαθήσουν να περάσουν απωθηθούν από τις ελληνικές δυνάμεις και βρεθούν στη συνέχεια απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις που θα τους σπρώχνουν πίσω.
Η Τουρκία, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ,  δημιουργεί ένα σκηνικό σύγκρουσης, με τον κίνδυνο ατυχήματος, ακόμα και προβοκάτσιας, να είναι ορατός, καθώς έχουν επιστρατευθεί και μέλη των Γκρίζων Λύκων, ενώ την ίδια στιγμή στην Αδριανούπολη στήνεται ένας νέος καταυλισμός χωρητικότητας 10.000 ανθρώπων.
Η Τουρκία εμφανίζεται όχι απλά να καθοδηγεί με σχέδιο μετανάστες στον Εβρο αλλά και να ελέγχει τους ανθρώπους που στέλνει καθώς φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν τους δείχνουν να φορούν βραχιολάκια με αριθμούς, αποδεικνύοντας τον έλεγχο της κατάστασης από την Αγκυρ
Απετράπη η είσοδος 2.900 προσφύγων και μεταναστών σε ένα 24ωρο
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, περίπου 2.900 απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα εμποδίστηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο, από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 6:00 το πρωί της Παρασκευής, στην περιοχή του Έβρου.
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, το τελευταίο 24ωρο στην εν λόγω περιοχή συνελήφθησαν 8 άτομα (επτά προερχόμενα από το Αφγανιστάν και ένα από τη Συρία), ενώ εμποδίστηκαν 2.867 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.
Νέες τουρκικές προκλήσεις με υποβρύχια σε Αιγαίο και Ιόνιο
Εβδομάδα δοκιμασιών και αυξημένης εγρήγορσης των αντανακλαστικών για ακόμα μια φορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς βρίσκονται σε παρατεταμένη επιφυλακή απέναντι στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας.
Η γειτονική χώρα σκοπεύει να διατηρήσει το πολεμικό κλίμα σ΄ όλη την ελληνική επικράτεια, όχι μόνο με το προσφυγικό αλλά και με κινήσεις στρατιωτικής ισχύος.
Από τις 10 μέχρι και τις 20 Μαρτίου, 11 τουρκικά υποβρύχια θα πάρουν θέσεις σε περιοχές που ξεκινούν από τα Δαρδανέλια, διασχίζουν όλο το Αιγαίο φθάνοντας και “κυκλώνοντας” την Κρήτη και καταλήγουν στο Ιόνιο Πέλαγος μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου.

(in.gr)