Στην ανάγκη να τηρηθούν ευλαβικά οι απαγορεύσεις συναθροίσεων σε εκκλησίες στάθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και οι ναοί θα είναι κλειστοί για το κοινό, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Στον απόηχο της εγκυκλίου της εκκλησίας για τον τρόπο λειτουργίας των ναών, ο κ. Χαρδαλιάς, υποστήριξε:
«Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό. Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας αν έξω από εκκλησίες συγκεντρωθούν 50 με 100 άτομα τις ημέρες του Πάσχα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί αυτό.
«Κανείς δεν μπορεί να ευαγγελίζεται την πίστη και να αγνοεί τις συστάσεις της εκκλησίας», τόνισε.
Οι διευκρινίσεις της Ιεράς Συνόδου
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα ότι οι ιεροί ναοί θα είναι ανοιχτοί 11 με 1 από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη και από τη μία έως τις 5 τη Μεγάλη Παρασκευή, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό αλλά η ΔΙΣ διευκρίνισε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για ιερείς και αναγκαίο προσωπικό, όχι για τους πιστούς ή για ατομική προσευχή.
Στη διευκρινιστική εγκύκλιο περιλαμβάνεται η προτροπή να κατανοήσουν όλοι πως τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση θα πρέπει να μείνουν σπίτι και να προσηλωθούν στην κατ΄οίκον προσευχή.

(in.gr)