Πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα από την περίοδο της γερμανικής κατοχής χαρακτηρίζει τη διαταραχή του δημογραφικού ισοζυγίου στην Ελλάδα ο ειδικός ιατρός Εργασίας, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Ραχιώτης παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από το 2011 μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018 παρατηρείται σημαντική μείωση του ελληνικού πληθυσμού κατά 381.835 κατοίκους! 

Ο κ. Ραχιώτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας και στον Δημήτρη Κατσανάκη, παρουσιάζει πτυχές του φλέγοντος για την ελληνική κοινωνία προβλήματος, αναφέρεται στο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων θανάτων, που αποδίδει στη «δυτικοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και στην τελευταία οικονομική κρίση. Αναφέρεται στους κινδύνους που εγκυμονεί για την οικονομία, την άμυνα αλλά και για τα εθνικά θέματα και αναδεικνύει στη Θεσσαλία το ιδιαίτερο πρόβλημα στο δυτικό τμήμα της, καθώς στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, καταγράφονται διπλάσιοι θάνατοι σε σχέση με τις γεννήσεις!

Αρνητικό είναι το ισοζύγιο και στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας αλλά οι γεννήσεις είναι καλύτερες έναντι των θανάτων σε σύγκριση με αυτές τις Δυτικής Θεσσαλίας.

Ενδεικτικά στο νομό Λάρισας, το έτος 2018, καταγράφονται 2.279 γεννήσεις έναντι 3.004 θανάτων.

Ο καθηγητής προτείνει τα μέτρα για την στήριξη της γεννητικότητας να είναι άμεσα και να εστιάζουν όχι μόνο στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους αλλά και στο πρώτο παιδί.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Ελευθερία)