Επειτα από τρεις διαγωνισμούς, πάρα πολλούς διαγκωνισμούς και γραφειοκρατικές διαδικασίες, το ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποίησε χθες ένα αποφασιστικό βήμα στην αξιοποίηση της Αφάντου της Ρόδου. Η συμφωνία που υπέγραψε χθες με την εταιρεία T.N. Aegean Sun Investments Ltd. σηματοδοτεί τη μεταβίβαση του συνόλου του ακινήτου της Αφάντου σε επενδυτές.
Ειδικότερα, χθες υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης του νότιου ακινήτου (νότιος Αφάντου) της περιοχής, ενώ στις 7 Ιουνίου 2019 είχε υπογραφεί με την εταιρεία Μ. Α. Αngeliades Inc. η σύμβαση μεταβίβασης του βόρειου ακινήτου (βόρειος Αφάντου).
Με τις δύο αυτές συμβάσεις, το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσει τα δύο ακίνητα, συνολικής έκτασης 1.629 στρεμμάτων, με τίμημα 42,1 εκατ. ευρώ. Ποσό ύψους 26,9 εκατ. ευρώ αφορά στο τίμημα για το βόρειο ακίνητο, συνολικής έκτασης 1.360 στρεμμάτων και τα υπόλοιπα 15,2 εκατ. ευρώ στο τίμημα για το νότιο ακίνητο, συνολικής έκτασης 269 στρεμμάτων.
Το ακίνητο της βορείου Αφάντου θα περιλάβει το γήπεδο γκολφ που βρίσκεται στην περιοχή, έκτασης 530 στρεμμάτων και το οποίο υλοποιήθηκε σε σχέδιο του γνωστού σχεδιαστή γηπέδων γκολφ, Ντέιβιντ Χαραντάιν. Επίσης, θα περιλάβει ένα νέο υπερπολυτελές ξενοδοχείο, όπως και πολλές παραθεριστικές κατοικίες. Στο δεύτερο ακίνητο (νότιος Αφάντου) ο επενδυτής προτίθεται να ανεγείρει τρεις μεγάλες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και 20 παραθεριστικές κατοικίες.
Οι συνολικές επενδύσεις στα δύο ακίνητα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Μόνον ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Μάικ (Μερκούριος) Αγγελιάδης έχει υποσχεθεί επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ. Ο ομογενής με καταγωγή από τη Σύμη, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, προτίθεται να δημιουργήσει τη Ριβιέρα της Ρόδου. Ο ίδιος χαρακτήρισε την Αφάντου «έργο ψυχής». Η T.N. Aegean Sun Investment ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να επενδύσει περί τα 150 εκατ. ευρώ.
Μεγάλες καθυστερήσεις
Για να φτάσουμε όμως στο σημείο αυτό, απαιτήθηκε πολύ χρόνος και χρήμα, τόσο από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το ΤΑΙΠΕΔ χρειάστηκε περίπου 2,5 χρόνια για να βρει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Και αφού τους βρήκε, μεσολάβησαν άλλα πέντε χρόνια για να ολοκληρώσει την υπογραφή σύμβασης.
Το ΤΑΙΠΕΔ, αφού έμεινε περίπου ένα έτος ακυβέρνητο, χρειάσθηκε άλλον ένα χρόνο για να περάσει την έγκριση του σχεδίου ανάπτυξης της Αφάντου από το ΣτΕ, προκειμένου το ΕΣΧΑΔΑ να γίνει Προεδρικό Διάταγμα. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις ωστόσο, πάνω από τρία χρόνια, σημειώθηκαν στις κόντρες που έλαβαν χώρα με το υπουργείο Πολιτισμού. Το τελευταίο, τον Μάρτιο του 2016, κήρυξε τα ακίνητά τους αρχαιολογικούς χώρους και φυσικά οι επενδυτές διεμήνυσαν ότι δεν θα επενδύσουν έχοντας ως επικυρίαρχους στις επενδύσεις τους τους αρχαιολόγους του ΥΠΠΟ. Το ΤΑΙΠΕΔ για να αποφύγει τον τορπιλισμό της συμφωνίας του 2014 αναγκάσθηκε να ξοδέψει πάνω από 100.000 ευρώ, προκειμένου να αποδείξει στο ΥΠΠΟ ότι δεν υπάρχουν αρχαία στις επίμαχες εκτάσεις. Ειδικότερα, πραγματοποίησε τομές στα ακίνητα που έδειχναν την απουσία οποιωνδήποτε αρχαιολογικών ευρημάτων.
Η εταιρεία Αγγελιάδη, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δαπάνησε πάνω από 2 εκατ. ευρώ στην υπόθεση αυτή, από το 2013 έως σήμερα, σε διάφορες υπηρεσίες (νομικές, τεχνικές), ταξίδια κ.λπ. Και στο τέλος της ημέρας, από την αρχική προκήρυξη του 2012 αφαιρέθηκαν πάνω από 200 στρέμματα στα δύο ακίνητα.
Οι εκτάσεις που αφαιρέθηκαν κρίθηκαν αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (δάση, υδροβιότοποι). Ετσι, η αρχικά παραχωρούμενη έκταση των 1.857 στρεμμάτων περιορίσθηκε τελικά σε λιγότερο από 1.650 στρέμματα.
Σημειώνεται ότι παρά την υπογραφή των συμβάσεων μεταβίβασης των δύο ακινήτων, η συναλλαγή θα καθυστερήσει. Υπάρχουν ακόμη μερικά βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν στη μετεγγραφή στο κτηματολόγιο των ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ στις εταιρείες ειδικού σκοπού που θα πωληθούν στους δύο επενδυτές.
Επίσης, τα έγγραφα που αιτούνται οι Αρχές δεν έχουν τελειωμό. Το ΤΑΙΠΕΔ τώρα ζητεί τη φορολογική ενημερότητα όλων των μελών του Δ.Σ. της εταιρείας Angeliades Hellas S.A. που ίδρυσε ο κ. Αγγελιάδης στην Ελλάδα, προκειμένου να υλοποιήσει το έργο, ενώ το ΥΠΕΘΑ ζητεί τα ποινικά μητρώα των μετόχων ιδρυτών της αμερικανικής M.A. Angeliades Ιnc. Πρόκειται για τα ποινικά μητρώα του ιδρυτή της εταιρείας και της συζύγου του Ελευθερίας Αγγελιάδη, αφού σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΘΑ θέλει να επιβεβαιωθεί ότι ο Μάικ Αγγελιάδης και η Ελευθερία Αγγελιάδη, αμφότεροι ελληνικής καταγωγής, δεν είναι... κατάσκοποι.
Συνεργάτες του Μ. Αγγελιάδη στην Ελλάδα σημειώνουν ότι, ακόμη και αν η συναλλαγή της μεταβίβασης πραγματοποιηθεί άμεσα, οι μπουλντόζες δεν πρόκειται να εισέλθουν στα δύο ακίνητα της Αφάντου πριν περάσουν δύο χρόνια. Και αυτό γιατί απαιτείται η αδειοδότηση, δηλαδή οι ΚΥΑ που θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες της πολεοδόμησης των ακινήτων. Και αν αυτές απαιτούν για την έκδοσή τους πολλούς μήνες για ένα προβεβλημένο έργο όπως το Ελληνικό, τότε η εκτίμηση να εισέλθουν οι μηχανικοί στο ακίνητο της Αφάντου το 2021 μοιάζει ρεαλιστική.

Βαγγέλης Μανδραβέλης (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)