Το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ, εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τον συνωστισμό που παρατηρείται σε πλατείες.
Μέχρι  στιγμής είναι προγραμματισμένο οι χώροι εστιάσεις και τα καφέ, καθώς και οι οργανωμένες παραλίες να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και οι σκέψεις που υπάρχουν είναι να λειτουργήσουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.
Την ίδια στιγμή, καφές, αναψυκτικά, τσάι και ρόφημα σοκολάτας ετοιμάζονται να «μετακομίσουν» από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο 13%, ενώ την ίδια πλώρη βάζουν και τα αεροπορικά-ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να ανακοινώσει δέσμη μέτρων στήριξης του τουρισμού και της εστίασης, μετά και από ένα νέο κύκλο επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί ο μέγιστος δυνατός συντονισμός στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις.
Μείωση του ΦΠΑ εστίαση
Η μείωση του ΦΠΑ συνολικά στην εστίαση (σήμερα εξαιρούνται τα καφέ) αποτελούσε, άλλωστε, προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης…
Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σχεδιάζεται και για τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, προκειμένου να τονωθεί ο τουρισμός, ενώ αντίθετα δεν φαίνεται να προχωρούν σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις από το 13% στο 6%.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών, ίσως και έως το τέλος της εβδομάδας
Χατζηθεοδοσίου: Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα ελληνικά προϊόντα
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πρότεινε, την υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων με μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, ώστε να απορροφούνται ευκολότερα από τις επιχειρήσεις.
Επίσης, ζητά με επιστολή το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης νωρίτερα από ότι έχει προγραμματιστεί δηλαδή από τις 18 Μαΐου.
Δεδομένου ότι το εμβόλιο για τον κοροναϊό θα αργήσει να δημιουργηθεί και να διανεμηθεί, «η κοινωνία πρέπει να δεχτεί ότι ζούμε με αυτόν, θα μπει στην καθημερινότητά μας κι έπειτα από ένα μήνα η εμπορική κίνηση και η ζωή στην οικονομία θα αποκατασταθεί».
Καββαθάς: Πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει η εστίαση μια εβδομάδα νωρίτερα
Για τη χθεσινή επανεκκίνηση του λιανεμπορίου μίλησε στον «Θέμα 104,6» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. «Η πρεμιέρα ήταν περισσότερο μια βόλτα σε επίπεδο χαμηλών προσδοκιών και για εμάς και για τους καταναλωτές», τόνισε ο κ. Καββαθάς, μιλώντας στους Γιάννη Μακρυγιάννη και Βασίλη Αδαμόπουλο.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων «για θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία», υποστηρίζοντας ότι «στις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε ψηλά την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων μας γιατί δουλεύουμε στους ίδιους χώρους».
Κάνοντας λόγο για «διερευνητική» επαφή καταστημάτων και καταναλωτών χθες, ο κ. Καββαθάς εξήγησε ότι ήταν «πάρα πολύ μικρό το ποσοστό του κύκλου εργασιών που έγινε χθες»τόνισε ο ίδιος, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τα προβλήματα από την πτώση του τουρισμού, φέρνοντας ως παράδειγμα την Παροικιά της Πάρου, όπου από τα 187 καταστήματα, άνοιξαν 10 χθες.
Στον αντίποδα, «πρέπει να δούμε πως θα κερδίσουμε έστω ένα μικρό κύκλο εργασιών από τον τουρισμό» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, «από πλευράς μου σε ερώτημα που δέχτηκα από τον κ. Πρωθυπουργό (σ.σ. χθες) αν η εστίαση είναι έτοιμη να ανοίξει» ο κ. Καββαθάς απάντησε πως «από το να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με τις πλατείες είπε πιο ασφαλές να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφενεία, ώστε να είναι πιο ασφαλής και δομημένη η έξοδος των πολιτών».
«Όλα είναι υπό το πρίσμα των επιδημιολόγων» τόνισε ο κ. Καββαθάς στον απόηχο της χθεσινής συζήτησής του με τον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι «έχω την αίσθηση ότι πρόθεση είναι να ανοίξουν μια εβδομάδα νωρίτερα» τα καταστήματα εστίασης.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε ότι «εξαρτώνται όλα από τους επιδημιολόγους», όπως και ότι είναι «βασική προϋπόθεση η επιδότησης της εργασίας από πλευράς της πολιτείας, για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας».
Τι θα γίνει με τα τραπεζοκαθίσματα;
Το πιο πιθανό είναι ότι οι ρυθμίσεις για την εστίαση και η δυνατότητα επέκτασης του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα να ισχύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», του ΟΡΕΝ.
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που αφορά στην δύσκολη μεταβατική περίοδο, για ορισμένους μήνες, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες της εστίασης, για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας».
Σχετικά με τη ρύθμιση είπε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να μείνουν ανοικτοί διάδρομοι (γύρω στο 1.80 μ.) και πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Ακόμα θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους για πεζοδρομήσεις όπως επίσης και να μειώσουν κατά 50% τα τέλη σε εκείνα τα καταστήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τους εξωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση η επέκταση θα γίνεται χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.

(in.gr)