Εντός τριών – τεσσάρων ημερών αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Λέσβο και οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια να πάνε στην προσωρινή δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, όπου από το πρωί έλαβε χώρα αστυνομική επιχείρηση για το σκοπό αυτό.
Σε τρεις – τέσσερις μέρες η ομαλοποίηση της κατάστασης
Από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα κυρίως ως ζήτημα έννομης τάξης και ασφάλειας, ενώ την ίδια στιγμή σε ότι αφορά την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος αυτό που επισημαίνεται είναι πως η νέα δομή είναι καλύτερη σε ότι αφορά τους όρους διαβίωσης από τη Μόρια.
Ωστόσο υπαρκτός είναι ο φόβος των προσφύγων για τη δημιουργία μιας «νέας Μόριας».
«Σήμερα είναι κοινά παραδεκτό ότι η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια, συνεκτιμώντας όλες τις διαστάσεις του προβλήματος. Έξι από τους υπαίτιους για τα γεγονότα αυτά συνελήφθησαν. Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα απομακρύνθηκαν άμεσα από το νησί. Και μέσα σε λίγες μέρες οργανώθηκε ένα νέο προσωρινό κέντρο υποδοχής, σε έναν διαφορετικό χώρο, με συνθήκες πολύ καλύτερες από εκείνες που επικρατούσαν στη Μόρια» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:
«Παρόλα αυτά, η διαδικασία της μετεγκατάστασης στη νέα δομή γινόταν μετ’ εμποδίων καθώς ομάδες μεταναστών, τους υποκινούσαν να μείνουν εκτός δομής υποστηρίζοντας πως έτσι θα φύγουν από τη Λέσβο. Η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κυρίως μάλιστα ότι απόφασή της είναι να τηρηθεί σε κάθε περίπτωση η νομιμότητα».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από την επιχείρηση της αστυνομίας -όπου συμμετείχαν και 70 γυναίκες αστυνομικοί-  μέχρι το πρωί είχαν μεταφερθεί περισσότερα από 1.150 άτομα εντός της προσωρινής δομής φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Στέλιου Πέτσα στην είσοδο πρόσφυγες και μετανάστες υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού -από 17 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ- και ακολουθούνται οι διαδικασίες καταγραφής.
«Συνεχίζουμε υλοποιώντας το τρίπτυχο που είχαμε θέσει εξαρχής: Στέγαση, σίτιση, προστασία» είπε ο κ. Πέτσας ενώ σημείωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει και μια επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ενδεχομένως να δείχνουν μια μεγαλύτερη διάθεση να συμμορφωθούν προς τις εκκλήσεις των Αρχών να μπουν στην προσωρινή δομή φιλοξενίας. Αυτό θα βοηθήσει. Άρα, μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες, πιστεύουμε να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, εφόσον συνεχίζουμε κανονικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, σήμερα».

(in.gr)