Το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού περιλαμβάνει την κατεδάφιση 917 ακινήτων. Αυτό σημείωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια και αφορούν την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί έργων βιτρίνας και σημείωσε ότι αντίθετα ο επενδυτής λαμβάνει το ρίσκο να ξεκινήσει τα έργα επιταχύνοντας την αξιοποίηση του ακινήτου. «Το Δημόσιο κερδίζει χωρίς να ρισκάρει», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι τα πρόδρομα έργα θα αποπληρωθούν από τον επενδυτή, δηλαδή τη Lamda Development. «Με το άρθρο που ψηφίζεται σήμερα για το Ελληνικό ξεμπλοκάρει το έργο για να μπουν οι μπουλντόζες», είπε χαρακτηριστικά. Συνολικά θα κατεδαφιστούν 917 κτίρια ορισμένα εκ των οποίων στο αμέσως επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να μην καθυστερήσει περαιτέρω η αξιοποίηση του ακινήτου. Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα τροπολογίας που ξεμπλοκάρει την επένδυση της NCH Capital στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου. Mε την τροπολογία που κατατέθηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή, η κατάρτιση των υψομετρικών μελετών για τα προς αξιοποίηση ακίνητα μεταφέρεται από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
Αφορμή για τη ρύθμιση αυτή αποτέλεσε η άρνηση επί τέσσερις μήνες της δημοτικής αρχής Βόρειας Κέρκυρας να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη στο ακίνητο που παραχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση από ιδιώτες στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Σημειώνεται ότι βάσει νόμου η δημοτική αρχή έχει περιθώριο δύο μηνών να εγκρίνει τη σχετική μελέτη. «Αν χρειαστεί θα νομοθετούμε για να ξεμπλοκάρουν έργα και να αλλάξουμε την εικόνα», είπε χθες ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «δεν θα σταματά μια επένδυση που θα εγκρίνει το ελληνικό κράτος, μόνο και μόνο γιατί ένας άνθρωπος θέλει να παίξει προσωπικά παιχνίδια», αναφερόμενος στις επιλογές του δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας.
Τα υδατοδρόμια
Τέλος, για το νομοσχέδιο των υδατοδρομίων που ψηφίσθηκε χθες, ο υπουργός σημείωσε πως δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι οι πρώτες πτήσεις θα ξεκινήσουν φέτος.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ