Ανοίγει η αυλαία των απολογιών την Πέμπτη στη Χρυσή Αυγή, με την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη να καλεί σε απολογία τους πρώτους 18 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Το δικαστήριο αποφάσισε να εξετάσει τους κατηγορούμενους ανά υπόθεση και όχι αλφαβητικά, με τη σειρά που εμφανίζονται στο παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου Εφετών.
Έπειτα από περίπου 6 χρόνια ο Γιώργος Ρουπακιάς θα απολογηθεί ενώπιον του δικαστηρίου για τη δολοφονία του 33χρονου Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Κερατσίνι. Ηταν άλλωστε η υπόθεση που άνοιξε την έρευνα για τη δράση των μελών της Χρυσής Αυγής, στέλνοντας στο εδώλιο ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για το αδίκημα της διεύθυνσης και εγκληματική οργάνωσης. 
Από τους 68 κατηγορουµένους που θα καθίσουν στο εδώλιο, οι 65 κατηγορούνται για τα αδικήµατα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληµατική οργάνωση, µεταξύ των οποίων και 18 βουλευτές, µε τον Νίκο Μιχαλολιάκο να προτίθεται να απολογηθεί τελευταίος, αφού έχει ακούσει όλους τους υπόλοιπους. Το δικαστήριο, πάντως, φαίνεται ότι αναζητά απαντήσεις από τους ίδιους τους κατηγορούµενους βουλευτές, τους οποίους δεν έχει «συναντήσει» ποτέ, αφού µέχρι σήµερα το «παρών» έχουν δώσει µόνο οι Μπούκουρας και Μίχος, οι οποίοι έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόµµα της Χρυσής Αυγής.
Πάντως µένει πολύς δρόµος ακόµη µέχρι την ετυµηγορία του δικαστηρίου, καθώς αµέσως µετά τις απολογίες των 65 κατηγορουµένων τη σκυτάλη θα πάρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, µε τους πρώτους να ξεπερνούν τους 150. Οι απολογίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν αρκετές εβδοµάδες µετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, ενώ στη συνέχεια τον λόγο θα λάβει η εισαγγελέας. Πολύµηνη, ωστόσο, αναµένεται να είναι η φάση της αγόρευσης των συνηγόρων των δύο πλευρών, κυρίως βέβαια των κατηγορουµένων, οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι.
Οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν την απόφαση του δικαστηρίου τον Μάρτιο του 2020 και οι πιο απαισιόδοξοι τον Μάιο. Εάν το δικαστήριο καταλήξει τελικά σε καταδίκες για το αδίκηµα της ένταξης ή της διεύθυνσης σε εγκληµατική οργάνωση, η ποινική µεταχείριση όσων κριθούν ένοχοι θα «πατήσει» επάνω στις διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα που προβλέπει ποινές από 5 έως 10 χρόνια για το απλό µέλος και ποινή 5 - 15 χρόνια για τους διευθυντές της οργάνωσης (ενώ µε τις παλαιές διατάξεις η ποινή έφθανε µέχρι τα 20 χρόνια).

ethnos.gr