Ομαλά κύλησε η πρώτη ημέρα επιστροφής των μαθητών του Γυμνασίου και των Α' και Β' τάξεων του Λυκείου στα θρανία, έπειτα από απουσία δύο και πλέον μηνών. Υψηλότερα τα ποσοστά προσέλευσης των μαθητών του γυμνασίου, με την πληρότητα στις τάξεις να κυμαίνεται μεταξύ 75% και 80%. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν και περιορισμένη χρήση μάσκας μεταξύ των μαθητών.
Τα γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας υποδέχθηκαν και πάλι τους μαθητές, οι οποίοι επέστρεψαν στις τάξεις υπό νέους κανόνες και πρωτόκολλα υγιεινής, που υπαγορεύουν αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των θρανίων, αντισηπτικά στις αίθουσες, προαιρετική χρήση μάσκας, ξεχωριστά διαλείμματα και δεκαπέντε άτομα τον μέγιστο αριθμό σε κάθε αίθουσα, με «σπάσιμο» των τμημάτων και εκ περιτροπής παρακολούθηση μαθημάτων. Παράλληλα, τα κυλικεία των σχολικών μονάδων παρέμειναν κλειστά.
«Προχωρούμε βήμα-βήμα, προσεκτικά, πάντα στη βάση των οδηγιών των ειδικών», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από το 7o Γυμνάσιο Αθηνών, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκεί επίσκεψή του. Η υπουργός απέδωσε εύσημα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούςγια να προσθέσει ότι «μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο»
Ο αριθμός των μαθητών των γυμνασίων που προσήλθαν στο σχολείο φαίνεται να είναι μεγαλύτερος από εκείνον των μαθητών του λυκείου. Στα γυμνάσια, η κοινωνικοποίηση αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τα παιδιά, καθώς θέλουν να δουν από κοντά τους συμμαθητές και τους φίλους τους. Ενδεικτικά, στο 4ο Γυμνάσιο της Αγ. Παρασκευής η προσέλευση των μαθητών ήταν πολύ μεγάλη και άγγιξε το 85%, όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, Νίκος Γάλλος. Κοντά στο 75% έφθασε η προσέλευση των μαθητών στα γυμνάσια της Θεσσαλονίκης, ενώ κάπως χαμηλότερα ήταν τα ποσοστά των Λυκείων, γεγονός το οποίο -σύμφωνα με τους διευθυντές των σχολείων- οφείλεται στη μειωμένη παρουσία μαθητών της Γ' Λυκείου.
Στη Νέα Σμύρνη, η προσέλευση σε γυμνάσια και λύκεια έφτασε το 70%, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νέας Σμύρνης, Γιώργο Κρικρή. Μάλιστα, ο εν λόγω δήμος δεν έμεινε μόνο στις οδηγίες των ειδικών και του υπουργείου για το άνοιγμα των σχολείων. «Με τα κυλικεία κλειστά, αποφασίσαμε και προσφέρουμε από το πρωί νερά σε καθηγητές και μαθητές, γιατί η ζέστη είναι πολλή. Δεν το προβλέπει κάποια εγκύκλιος και έτσι, πήραμε την πρωτοβουλία», ανέφερε  ο κ. Κρικρής.
Η φετινή σχολική χρονιά ολοκληρώνεται στις 12 Ιουνίου και οι μαθητές του γυμνασίου και της Α' και Β' λυκείου θα πρέπει να κρατήσουν όλα τα βιβλία τους για την αξιοποίησή τους και την επόμενη σχολική χρονιά. Για τα γυμνάσια έως και τις 12 Ιουνίου θα συνεχιστούν τα προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.
Τέλος, σήμερα ανοίγουν τα φροντιστήρια και για τα τμήματα της Α’, Β’ λυκείου και γυμνασίου και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.

naftemporiki.gr