Επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως σε τουριστικές περιοχές των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου αλλά και της ηπειρωτικής χώρας προγραμματίζει να πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά από κλιμάκια ελεγκτών των ΔΟΥ και της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες και θα στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.
Με σκοπό να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός αυτός, η ΑΑΔΕ καλεί τους εφοριακούς υπαλλήλους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ενίσχυση της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης και δεκατριών ΔΟΥ που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές της χώρας, ζητώντας τους -με έγγραφο που απέστειλε χθες σε όλες τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα- να υποβάλουν μέχρι τις 19 Ιουνίου στη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΑΔΕ αιτήσεις για αποσπάσεις στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Οι αποσπάσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι με βάση το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το έτος 2020, φέτος έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν τουλάχιστον 35.000 επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι. Σύμφωνα ειδικότερα με τα όσα αναφέρονται στο υπ' αριθμόν πρωτοκόλλου ΔΔΑΔ Β 1064145 ΕΞ 2020 έγγραφο που απέστειλε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σε όλες τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της χώρας:
    Στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου του έτους 2020, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
    Οι ως άνω επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες.
    Για την υλοποίηση των ως άνω ελέγχων πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό του κλάδου Εφοριακών η Υπηρεσία Ερευνών & Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης (ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης) και οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) Αιγίου, Θήρας, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Κω, Λευκάδας, Μυκόνου, Νέας Ιωνίας Βόλου, Νάξου, Νέων Μουδανιών, Πάρου, Πολυγύρου και Σάμου για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
    Ειδικά για την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι θα διενεργούνται: α) εντός της χωρικής αρμοδιότητάς της β) εκτός έδρας έως δύο τριήμερα μηνιαίως.
    Προκειμένου να ενισχυθούν οι ως άνω υπηρεσίες, καλούνται οι εφοριακοί υπάλληλοι που ανήκουν οργανικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να συμπληρώσουν ένα συνημμένο έντυπο αίτησης μέχρι 19/6/2020, και να το αποστείλουν στο e-mail της αρμόδιας υπηρεσίας.

naftemporiki.gr