Στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές που μπορούν να εμφανιστούν σε ένα παιδί, το φάσμα του αυτισμού είναι το πιο γνωστό. Αν έχετε μπει σε υποψίες ότι κάτι με το παιδί δεν πηγαίνει με τους φυσιολογικούς του ρυθμούς τότε θα πρέπει, αφού φυσικά έχετε παρατηρήσει το παιδί, να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις.
Όταν το φωνάζετε με το όνομά του γυρνάει;
Κατά την ομαλή ανάπτυξη, το παιδί όταν το φωνάζουν με το όνομά του γυρνάει και κοιτάζει το άτομο που το φώναξε. Εχει βρεθεί ότι τα παιδιά με αυτισμό έχουν πολύ επιλεκτική αντίδραση στο κάλεσμα και οι γονείς συχνά θεωρούν ότι αυτά τα παιδιά έχουν πρόβλημα ακοής.
Υπάρχει η λεγόμενη προσοχή συναρμογής;
Ως προσοχή συναρμογής ορίζεται η εστίαση της προσοχής του παιδιού στο αντικείμενο που του δείχνει ένας μεγάλος ή η δυνατότητα κοινής παρακολούθησης μιας σκηνής. Το παιδί με φυσιολογική ανάπτυξη στρέφει το βλέμμα του κανονικά προς το αντικείμενο και μπορεί να δείξει με ακρίβεια το αντικείμενο που θέλει.
Μιμείται το παιδί;
Τα αυτιστικά παιδιά σπάνια μιμούνται λέξεις, εκφράσεις και κινήσεις που βλέπουν από άλλους. Αυτή είναι μία ακόμα ένδειξη αυτισμού, η οποία συνήθως συνυπάρχει με άλλα χαρακτηριστικά.
Έχει συναισθηματική ανταπόκριση;
Hαπάθεια ενός παιδιού με αυτισμό, είναι χαρακτηριστική τόσο όσο κάποιος του χαμογελά τόσο όσο κάποιος είναι θυμωμένος. Αντίθετα ένα παιδί φυσιολογικής ανάπτυξης αντιδρά συναισθηματικάμε τον ίδιο με τον πομπό του.
Ένας λογοθεραπευτής αναπτυξιολόγος ή ένα αναπτυξιακό κέντρο, μπορεί να καλύψει κάθε σας απορία και να διαγνώσει μία αναπτυξιακή διαταραχή ή την δυσλεξία δυσλεξία μετά από διάφορα παιδαγωγικά τεστ στο παιδί.

Λογοθεραπευτής - Αναπτυξιολόγος Στέλιος Μαντούδης