Από την 1η Οκτωβρίου άρχισε ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, με συνολικά 137.000 αντιγριπικά εμβόλια να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης, και σύμφωνα με εκτιμήσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου της πόλης η ποσότητα αυτή κρίνεται επαρκής.
Στη φετινή παραγγελία, που έγινε μέσω του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.
Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2019-2020) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε το 2009. Όσον αφορά το κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο, που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο, με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εμβολιασθέντα άτομα νοσήσουν, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη. Σημειώνεται ότι ο ΦΣΘ θα προχωρήσει εντός του Οκτωβρίου σε ενημερωτική δράση για τη σημασία του εμβολιασμού, στην πλατεία Αριστοτέλους με τη διανομή έντυπου υλικού.

naftemporiki.gr