Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ταραχές που συγκλονίζουν τη Χιλή, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό των αρχών του Σαντιάγο.
«Ο αριθμός των νεκρών στη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχει φθάσει τους έντεκα. Είχαμε τρεις νεκρούς το Σάββατο και οκτώ την Κυριακή», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κυβερνήτης της πρωτεύουσας, Κάρλα Ρουμπιλάρ.
Στο μεταξύ, το συνδικάτο των εργαζομένων στο ορυχείο χαλκού Escondida BHP ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία την Τρίτη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές στη Χιλή.
«Η απεργία είναι προειδοποιητική», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου Union #1 του Escondida (το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο), Πατρίσιο Τάπια, σημειώνοντας πως οι εργάτες θα απεργήσουν «σε τουλάχιστον μία βάρδια».
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός ισχυρού εχθρού», δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, καθώς η χώρα συνεχίζει να συγκλονίζεται από βίαια επεισόδια, τα οποία πυροδότησε η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν μέσω των βίαιων επεισοδίων, των λεηλασιών και των εμπρησμών το Σαββατοκύριακο, όπως ανέφερε και ο υπουργός Εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση της βίας και των βανδαλισμών», δύο εβδομάδες αφότου άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης των τιμών του εισιτηρίου του μετρό.
Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με εισαγγελείς, είχαν ασκηθεί διώξεις σε 1.462 ανθρώπους για τις διαδηλώσεις της ίδιας ημέρας, 614 στο Σαντιάγο. Προχθές Σάββατο, αναφέρθηκαν 179 συλλήψεις στην πρωτεύουσα. Ο Τσάντγουικ διευκρίνισε ότι 240 πρόσωπα προσήχθησαν διότι παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου. Ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε τέτοιο μέτρο μετά το τέλος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP