Τη στάση της απέναντι στην Ιταλία φαίνεται πως σκληραίνει η Κομισιόν, με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις να ζητάει από τη Ρώμη «ουσιαστικές διορθώσεις» στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.
Μάλιστα, πηγές της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt διαμηνύουν ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να εκκινήσουν τις διαδικασίες του «υπερβολικού ελλείμματος» ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα -και συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει απορρίψει τον προϋπολογισμό του 2019, καθώς αίρει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Ρέντσι για μείωση του ελλείμματος και περικοπή του δημόσιου χρέους.
Η Ρώμη έχει θέσει τον στόχο του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ, προτείνοντας μία σειρά επεκτατικών μέτρων, όπως η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, η αύξηση των κοινωνικών δαπανών κ.α.
Ερωτηθείς από την ιταλική εφημερίδα «La Stamba» αν η μείωση του στόχου κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες θα ήταν αρκετή για την Κομισιόν, ο Ντομπρόβσκις απάντησε το εξής: «Σίγουρα δεν θα ήταν».
Τόνισε δε, ότι ο προωθούμενος προϋπολογισμός έχει ήδη βλάψει την ιταλική οικονομία, μέσω της αύξησης του κόστους δανειοδότησης. «Αυτές οι οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν και το τραπεζικό σύστημα» πρόσθεσε.
Τη Δευτέρα, η ιταλική κυβέρνηση επανέλαβε πως παραμένει προσηλωμένη στους κύριους στόχους του προϋπολογισμού, αφήνοντας ωστόσο «ανοιχτό» το ενδεχόμενο μικρής αναθεώρησης του ελλείμματος.
Ωστόσο, όπως διαφαίνεται, οι Βρυξέλλες επιζητούν σαφώς μεγαλύτερες παραχωρήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης Κόντε, ρίχνοντας τον στόχο του ελλείμματος κάτω του 2% του ΑΕΠ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters