Μία ακόμη εκταμίευση για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε πριν από λίγο η Κομισιόν για την Τουρκία. Την ίδια ώρα που η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Βρυξέλλες επιλέγουν να προχωρήσουν στη συνέχιση του προγράμματος για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό εξακολουθεί να λειτουργεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα επιπλέον € 127 εκατ. ευρώ προς την Τουρκία ως συνέχεια του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στην Τουρκία. Η νέα χρηματοδότηση φέρνει τη συνολική συνεισφορά της ΕΕ στο σχέδιο σε 1,125 δισ. ευρώ.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε: «Η ΕΕ τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Τουρκίας και των πιο ευάλωτων προσφύγων. Η νέα χρηματοδότησή μας θα μας επιτρέψει να φθάσουμε σε περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, βοηθώντας τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια στην Τουρκία. Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας αποτελεί μια έναν επιτυχημένο καινοτόμο τρόπο διαχείρισης της ανθρωπιστικής βοήθειας και έχει δώσει σε πολλές οικογένειες την ευκαιρία να οικοδομήσουν ένα ασφαλές μέλλον μετά την εγκατάλειψη της εμπόλεμης Συρίας».
Το πρόγραμμα παρέχει στους πρόσφυγες μηνιαία οικονομική βοήθεια μέσω ειδικής χρεωστικής κάρτας που χρησιμοποιείται μόνο εντός της Τουρκίας και η χρήση της οποίας ελέγχεται αυστηρά. Βοηθά τους πρόσφυγες να ενταχθούν στην τοπική οικονομία και κοινωνία πληρώνοντας τις βασικές ανάγκες μιας οικογένειας όπως τα τρόφιμα και το ενοίκιο.

ethnos.gr