Στην ανάγκη έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος στάθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, με αφορμή την έναρξη της ρουμανικής Προεδρίας της Ε.Ε, ο κ. Γιούνκερ κάλεσε Αθήνα και Σκόπια να πράξουν «αυτό που επιτάσσει η ιστορία».
Παράλληλα εξήρε τις προσπάθειες των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, και της ΠΓΔΜ, Ζόρφαν Ζάεφ, λέγοντας ότι σπάνια δύο πρωθυπουργοί αναλαμβάνουν μια τόσο μεγάλη ευθύνη.
Υπενθυμίζεται πως η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, μετατέθηκε για σήμερα το μεσημέρι, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένη για χθες Πέμπτη.
Τονίζεται πως ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις της κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επιδοκίμασε τις «θαραλλέες προσπάθειες» από πλευράς Ελλάδας στην επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτέλεσματα των προσπαθειών αυτών δεν θα είναι θετικά μονο για την ΠΓΔΜ, αλλά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ